24sedam snimio Belivuka i Mesara u sudnici! (FOTO/VIDEO)

08.03.2022

17:36

0

Zbog propusta u organizacjii suđenja, ostao je upaljen monitor na kome se prate suđenja u Media centru.

24sedam snimio Belivuka i Mesara u sudnici! (FOTO/VIDEO)
sudnica belivuk 24sedam goran sivački 22 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i još 28 njihovih vojnika nije počelo u Specijalnom sudu u Beogradu. Suđenje je kasnilo gotovo tri sata, a kad je počelo, novinari i fotoreporteri beogradskih redakcija, čekali su izjave ispred zgrade suda.

Zbog propusta u organizacjii suđenja, ostao je upaljen monitor na kome se prate suđenja u Media centru, a bila je pomerena i zavesa, pa je sa ulice moglo da se vidi šta se događa.

Kroz prozor, uspeli smo da fotografišemo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su izašli za govornicu da bi se pridružili zahtevu za izuzeće tužioca, sudije i članova veća koji su podneli njihovi branioci.

U sudnici broj 1 Specijanog suda u Beogradu danas je za 14.30 sati bilo zakazano pripremno ročište, inače zatvoreno za javnost. Početak je, međutim, kasnio gotovo tri sata. Toliko je trajao pretres zgrade Specijalnog suda i to žandarmerije i policije sa jednim psom. Pas je, inače, dresiran za otkrivanje oružja, pa je traženo u celoj zgradi.

Pripadnici policije i Žandarmerije satima su sa psom pretraživali zgradu u potrazi za oružjem. Nisu ga, kako saznajemo, našli uprkos višesatne pretrage.Belivuk, Miljković i ostali optuženi za pet ubistava, otmice, silovanje, nedozvoljeno držanje droge i oružja, dovezeni su u zgradu suda više od sat vremena ranije.

Opušteni optuženi

Ni sami branioci optuženih, koji su posle dva sata od momenta kad je trebalo da počne suđenje, izašli na pauzu ispred zgrade suda, nisu znali šta se događa i zašto suđenje kasni. Njima je rečeno da je to iz bezbedonosnih razloga, a šta je konkretno u pitanju moglo je samo da se nagađa.

Kako 24sedam saznaje,Veljko Belivuk i Marko Miljković bili su sportski obučeni, u patikama, trenerkama i majicama. Miljković je imao crnu majicu kratkih rukava, a Veljko Belivuk belu majicu, a videle su se i tetovaže na njihovim rukama.

- Bili su potpuno opušteni, ništa nije ukazivalo da im se sudi za monstruozna krivična dela. Sasvim smireno su se izjasnili da su saglasni sa zahtevom svojih branilaca za izuzećem tužioca, sudije Vinke Beraha-Nikićević i članova veća - kaže naš izvor.

Svakog od njih, od momenta dolaska u sud i u "kavezu" i dok su bili za govornicom, čuvala su po dvojica čuvara sudske straže, kako ne bi komunicirali međusobno. 

Početak suđenja odložen je tako za 10. mart kada će biti doneta odluka o izuzeću tužioca u sudskog veća. Ukoliko svi oni ostanu u predmetu, Belivuk, Miljković i ostali optuženi trebalo bi da se izjasne o svojoj krivici, tačnije da li se osećaju krivim ili ne.

Mašinu prali sonom kiselinom

Grupa Velje Nevolje optužnicom se, osim za zločinačko udruživanje, tereti za pet ubistva: Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija. Sa svom petoricom Belivuk je bio u nekoj vrsti sukoba, što zbog narkotika, “neposlušnosti”, ali i zbog pokušaja dugogodišnjih navijača FK Partizan da od njega i njegovih “Janjičara” koji su se preimenovali u “Principe” preuzmu vođstvo na tribini. Belivuk je bio navijač FK “Rad”, pa se naprasno prebacio na južnu tribinu.

Žrtve bi obično, prema navodima optužnice, namamili, mučili, ubijali i to Belivuk nožem, a Miljković sekirom, a zatim mleli u mašini za meso u ritopečkoj klanici.

- Posle svakog ubistva u kući u Ritopeku mašina za mlevenje mesa, kao i prostorija - bunker, detaljno su prani sonom kiselonom i varikinom. Tela smo se rešavali tako da prvo odsečemo glavu, a potom udove... Kosti se lome, i sve se to stavlja u korito, pa u mašinu za mlevenje. Sve samleveno ide u plastični, a potom platneni džak - opisao je okrivljeni svedok Bojan Hrvatin jezive detalje.

Hapsilo ih 300 policajaca

On je ispričao i da tela žrtava nikada neće biti pronađena, jer su ostaci bačeni u Dunav.

- Džakove smo nosili do Dunava. Uđe se u vodu do pojasa sa džakom, jednim po jednim, skalpelom se iseče dno džaka i sve se prospe u reku - priznao je i opisao Hrvatin, koji je jedan od poslednjih uhapšenih pripadnika klana.

Belivukov klan, osim toga,optužnicom se tereti i za jedno silovanje na stadionu FK Partizan. Na stadionu JNA, inače, bio je i štek za proizvodnju i prodaju droge, kao i mesto gde je držan arsenal oružja. Uostalom, Belivuk i pripadnici klana uhapšeni su na stadionu 4 .februara prošle godine u 5 sati ujutru kad je više od 300 policajaca izvelo akciju kodnog naziva "Otimač" u kojoj je razbijena kriminalna grupa Belivuk - Miljković.

Ključni dokazi protiv Beliuvukove kriminalne grupe, imaju gotovo 10.000 stranica, od toga 33 registratora sa pisanim dokazima, DNK veštačenjima, presretnutim Skaj komunikacijama, kao i snimake kamera, ali i iskazi dvojice okrivljenih svedoka, koji su sa tužilaštvom sklopili sporazume o svedočenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike