Iza rešetaka u Zagrebu pre Koraća boravio Arkan, ali i drugi "zemunci": Jedan se sam predao, drugi se branio da je pao zbog svađe sa ženom

01.05.2022

20:23

0

Arkan je oslobođen, a njegovo puštanje iz Remetinca nikad nije u potpunosti i zvanično razjašnjeno

Iza rešetaka u Zagrebu pre Koraća boravio Arkan, ali i drugi "zemunci": Jedan se sam predao, drugi se branio da je pao zbog svađe sa ženom
Korać Arkan Sretko - Copyright Foto: Youtube / Printscreen/Profimedia/Pixabay

Filip Korać, najbliži saradnik Luke Bojovića, svojevoljno je u utorak 26. aprila došao u zagrebački zatvor Remetinec, zahtevajući da ga hrvatski pravosudni organi uhapse. On se organima reda u Hrvatskoj obratio rečima: "Dobar dan, ja sam Filip Korać, došao sam da se javim jer je za mnom raspisana poternica". Korać je možda jedini koji je svojevoljno kročio u ovaj zagrebački zatvor, ali nije jedini iz srpskog kriminalnog miljea koji je tamo boravio. 

Korać je u Remetinec došao u pratnji advokata, a protiv njega se vodio krivični postupak. Naime, za njim je Hrvatska raspisala međunarodnu poternicu i evropski nalog za hapšenje zbog posedovanja lažnog hrvatskog pasoša.

Njegov advokat je objasnio i da se protiv Koraća u Srbiji ne vodi nikakav postupak, pa da nema potrebe za njegovim izručenjem.

Korać, tako, privremeno boravi u zagrebačkom Remetincu, a u tim pritvorskim ćelijama u prošlosti su boravili i Željko Ražnatović Arkan, Sretko Kalinić, Miloš Simović...

Arkan "pao" u Dvoru na Uni

Željka Ražnatovića je u Dvoru na Uni uhapsio Milan Šerbula u novembru 1990. godine, koji je to hapšenje i opisao.

- Krenuo sam za njim i pratio ga na pristojnoj udaljenosti. Radiovezom sam pozvao još dve patrole da prate mene. Ja sam mu svojim vozilom prišao tako da sam mu zatvorio put. Vrata terenca su se otvorila. Izašao je muškarac u maskirnoj odori, za koga ću posle saznati da je Arkan.

Kako je tada ispričao, u terencu je bilo mnogo oružja, automatskih pušaka, bombi, čak i jedan ruski mitraljez. U njemu su bila četiri mladića. Jedan od njih je rekao da je stopirao i da su ga povezli. Tada su uhapšeni i Dušan Bandić, Zoran Stevanović i Dušan Carić. Priveli su ih u postaju Dvor. 

Madiji su pre nekoliko godina i pisali da su Arkan i kolege prebačeni su u Zagreb gde je podignuta optužnica protiv Bandića, kao prvooptuženog, Carića i Stevanovića da su "pripremali saučesništvo u oružanoj pobuni koja je usmerena na ugrožavanje ustavom utvrđenog državnog i društvenog ustava i sigurnosti Republike Hrvatske". 

Ražnatović se branio ćutanjem. Kasnije je samo izajvio da je proces „nelegalan, nelegitiman i neregularan“. Tada je i pročitana njegova izjava iz istrage: na put u Knin krenuo je iz avanturističkih razloga jer se upravo "porečkao" sa suprugom zbog njenog puta u Rim, oružje je poneo jer je bio izložen ozbiljnim pretnjama zbog rada na neutraliziranju uticaja Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića na „Zvezdine“ navijače, nije znao da su bombe prave, rekao je, međutim, i da se Bandić dogovarao sa Carićem da mu pokaže mesta u Dvoru pogodna za postavljanje barikada. 

MN Press
 

Presuda je izrečena 14. juna 1991. godine. Bandić je osuđen na tri godine zatvora, Carić na dve godine, Stevanović na 14 meseci a Ražnatović na 20 meseci zatvora. 

Ipak, Arkan je oslobođen, a njegovo puštanje iz Remetinca nikad nije u potpunosti i zvanično razjašnjeno.

Kalinić i Simović u Rementincu, pa u Srbiji

Zloglasni Sretko Kalinić zvani Zver 'pao' je u blizini Zagreba nakon što se u junu 2010. posvađao s drugim pripadnikom klana Milošem Simovićem. Njih dvojica su, s lažnim hrvatskim pasošima, iznajmili stan na zagrebačkom Laništu i tu su se skrivali od srpskih vlasti i obavljali razne mafijaške poslove.

Ipak,  došlo je do obračuna vatrenim oružjem kraj jezera Rakitje. Simović je, prema jednoj verziji, bio ljubomoran jer je Kalinić blagonaklon prema njegovoj supruzi pa ga je, nakon zajedničkog roštiljanja, upucao s dva metka, a druga verzija kaže da nije bio zadovoljan raspodelom novca od zajedničkih mafijaških poslova. Ranjenom Kaliniću su tada pomogli slučajni prolaznici, a Simović je pobegao, ali se naknadno predao. 

Tanjug
 

Kalinić je tada u Zagrebu operisan, uhapšen i kasnije izručen Srbiji, kao i Simović. Obojica su tokom pritvora u Zagrebu boravili u Remetincu. U  Beogradu su 2013. pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i brojnih drugih krivičnih dela koja su počinili kao pripadnici "zemunskog klana".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike