Prekvalifikovani za smrt: Belivuk mašinac, Mesar diplomirao za menadžera u sportu! Šta od škole imaju zloglasni "Principi"

07.03.2022

20:00

0

Osnovnu školu ima samo Bojan Hrvatin koji se prvi nagodio sa tužilaštvom, dok su drugi završili srednje škole i fakultete

Prekvalifikovani za smrt: Belivuk mašinac, Mesar diplomirao za menadžera u sportu! Šta od škole imaju zloglasni "Principi"
diplome Velja Nevolja škola - Copyright E Stock Profimedia MUP

Veljko Belivuk sa završenom srednjom mašinskom školom i Marko Miljković sa fakultetskom diplomom menadžera sporta, jedan zaposlen u rent-a -kar agenciji i kao koordinator u podrumu pića drugi bez zaposlenja, organizovali su, prema navodima optužnice, kriminalnu grupu koja se tereti za pet ubistava, otmice, silovanje i prodaju droge i oružja. Njihovih 27 vojnika imaju najmanje srednju stručnu spremu, a samo jedan ima osnovnu školu i to Bojan Hrvatin, koji se prvi nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriiminal. Svi su se, međutim, "prekvalifikovali" u kasapine u ritopečkoj klanici ili za "stručnjake" u drugim delatnostima klana.

Miloš Budimir je tako završio srednju elektrotehničku školu, a njegov rođeni brat Marko srednju politehničku školu. Petooptuženi Srđan Lalić ima falkutetsku diplomu, a svoje znanje unovčavao je na berzi trgujući bitkoinima i mesečno zarađivao oko 1.300 evra. Nebojša Janković završio je srednju ekonomsku školu, a do marta 2019. godine radio je u Centralnom zatvoru u Beogradu. Janković je, prema pisanju medija, bio i profesionalni snajperista i obučavao je navodno Belivuka da puca iz snajpera. Vlado Draganić ima diplomu srednje trgovačke škole.

Dejan Tešić je sa završenom Višom kriminalističkom školom radio je kao fitnes trener. Nikola Spasojević po znaminanju je brodovođa sa završenom srednjom školom. Nemanja Đurić završio je srednju građevinsku školu, ali je po zanimaju kuvar. Nemanja Lakićević stekao je diplomu građevinskog tehničara.

Marko Andrić je diplomirani ekonomista, koji je studirao na Ekonomskom fakultetu Fabus u Sremskoj Kamenici, ali se izdržavao od pomaganja verenici u njenom butiku. Vlade Georgiev, koji se ranije zvao Dragan Sekulić, ekonomista je sa završenim Ekonomskim fakultetom u Beogradu, isto kao i optužena njegova supruga Slađana Sekulić.

Aleksandar Vučeljić po zanimanju birotehničar sa završenom pravno-birotehničkom školom, radio je kao direktor knjigovodstvene agencije "Glorijeta", čiji je vlasnik njegova supruga, kao i zakonski zastupnik rent-a-kar firme "B&B drive".

Mašinac iz Ministarstva pravde

Milovan Tadić Miksa je po zanimanju tehničar bezbednosti sa završenom Visokom poslovnom školom, a radio je u firmi za obezbeđenje "T&T Security". Filip Ivanovski sa završenom srednjom poljoprivrednom školom radio je u unutrašnjoj kontroli JKP Pančevo.

Željko Kodžić sa završenom srednjom mašinskom školom, bio je zaposlen u Ministarstvu pravde na poslovima unutrašnjeg obezbeđenja lica lišenih slobode. Sada i njega obezbeđuju kolege. Boris Karapandžić je završio srednju mašinsku školu i ima zvanje mašinskog tehničara. Nikola Stefanović je po zanimanju elektrotehničar računara sa diplomom srednje elektrotehničke škole.

Dokazi na 10.000 strana

Ključni dokazi protiv Beliuvukove kriminalne grupe, imaju gotovo 10.000 stranica, od toga 33 registratora sa pisanim dokazima, DNK veštačenjima, presretnutim Skaj komunikacijama, kao i snimake kamera, ali i iskazi dvojice okrivljenih svedoka, koji su sa tužilaštvom sklopili sporazume o svedočenju.

Vladimir Grek ima srednju školu i građevinslki je tehničar za visoku gradnju, ali je radio u JKP "Higijena" Pančevo. Aleksanndar Šćepanović je saobraćajni tehničar sa diplomom srednje škole. Aleksa Šejić koji je po zanimanju konobar bez zaposlenja, ali je završio gimnaziju "Svetozar Marković" u Surdulici.

Mijat Simeunović je po zanimanju tehničar za kompjutersko konstruisanje i završio je srednju tehničku školu "Zmaj". Miloš Lukić Selak je student arapskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Aleksa Dunjić završio je fakultet "Union" za menadžment, a radio je kao menadžer u lekarskoj ordinaciji svog oca "Dr Dunjić".

Vojislav Đorđević je po zanimanju mesar sa završenom srednjom hemijsko-prehrambenom-tehnološkom školom, ali se profesionalno bavio rukometom i bio igrač u RK Partizan. Aleksa Stošić završio je srednju saobraćajnu školu. Vladimir Dimitrijević je po zanimanju autolimar sa završenom srednjom mašinskom školom, a vlasnik je i zanatske radionice "As Dimitrijević".

Sona kiselina, varikina i Dunav

Svi oni danas će se naći u sudnici broj 1 Specijalnog suda u Beogradu u "kavezu" za optužene, a pred većem sudije Vinke Beraha - Nikićević. Oni bi danas trebalo samo da se izjasne o svojoj krivici na pripremnom ročištu.

Grupa Velje Nevolje optužnicom se, osim za zločinačko udruživanje, tereti za pet ubistva: Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija. Sa svom petoricom Belivuk je bio u nekoj vrsti sukoba, što zbog narkotika, “neposlušnosti”, ali i zbog pokušaja dugogodišnjih navijača FK Partizan da od njega i njegovih “Janjičara” koji su se preimenovali u “Principe” preuzmu vođstvo na tribini. Belivuk je bio navijač FK “Rad”, pa se naprasno prebacio na južnu tribinu.

Žrtve bi obično, prema navodima optužnice, namamili, mučili, ubijali i to Belivuk nožem, a Miljković sekirom, a zatim mleli u mašini za meso u ritopečkoj klanici.

- Posle svakog ubistva u kući u Ritopeku mašina za mlevenje mesa, kao i prostorija - bunker, detaljno su prani sonom kiselonom i varikinom. Tela smo se rešavali tako da prvo odsečemo glavu, a potom udove... Kosti se lome, i sve se to stavlja u korito, pa u mašinu za mlevenje. Sve samleveno ide u plastični, a potom platneni džak - opisao je Hrvatin jezive detalje.

On je ispričao i da tela žrtava nikada neće biti pronađena, jer su ostaci bačeni u Dunav.

- Džakove smo nosili do Dunava. Uđe se u vodu do pojasa sa džakom, jednim po jednim, skalpelom se iseče dno džaka i sve se prospe u reku - priznao je i opisao Hrvatin, koji je jedan od poslednjih uhapšenih pripadnika klana.

Belivukov klan, osim toga,optužnicom se tereti i za jedno silovanje na stadionu FK Partizan. Na stadionu JNA, inače, bio je i štek za proizvodnju i prodaju droge, kao i mesto gde je držan arsenal oružja. Uostalom, Belivuk i pripadnici klana uhapšeni su na stadionu 4 .februara prošle godine u 5 sati ujutru kad je više od 300 policajaca izvelo akciju kodnog naziva "Otimač" u kojoj je razbijena kriminalna grupa Belivuk - Miljković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike