Isplivale nove informacije o vođi kavačkog klana: Zvicer cinkario saradnike lokalnim policajcima - slao dojave o kretanju tovara droge?

18.02.2022

22:09

0

Zvicer stoji iza serije zaplene kokaina u Španiji, Hrvatskoj i drugim zemljama regiona

Isplivale nove informacije o vođi kavačkog klana: Zvicer cinkario saradnike lokalnim policajcima - slao dojave o kretanju tovara droge?
Radoje Zvicer - Copyright Radoje Zvicer/MUP

Prema novim informacijama stranih tajnih službi, Radoje Zvicer, koji je označen kao vođa kriminalnog kavačkog klana i koji se nalazi u bekstvu, kreće se na relaciji Ekvador-Brazil-Meksiko, gde navodno ima razgranatu mrežu saradnika s kojima lokalnim policijama šalje dojave o kretanju milionski vrednih tovara droge.

Zvicer stoji iza serije zaplene kokaina u Španiji, Hrvatskoj i drugim zemljama regiona, a škaljarske i vođe brojčano vrlo moćne albanske mafije znaju da im upravo on zadaje ozbiljne udarce u bespoštednoj borbi na tržištu kokaina, ali i drugih narkotika.

Međutim, iza Zvicera stoji jedan od najmoćnijih meksičkih kartela u koji je uspeo da se ubaci ubrzo po dolasku u Južnu Ameriku u begu od srpske i crnogorske policije u toku akcije hapšenja Veljka Belivuka i njegovog klana, kojima je nedvosmisleno šefovao. Zviceru je krtica iz vrha crnogorske policije dojavila da je na merama i da su "spremne lisice za njega".

U Meksiku, osim Zvicera, često borave i njegovi dugogodišnji saradnici s kojima se nalazi na nekoliko lokacija u cilju planiranja slanja pošiljki kokaina ili da osmisle zadavanje udaraca konkurenciji.

- Klanovi ne miruju, a ratovanje kreće od samog izvora droge i nastavlja se dalje. Izdajnika ima na svakoj strani i rade za novac jer tako sebi obezbeđuju egzistenciju, ali i lagodan život. Pripadnici su jednog klana, a rade za drugi. Mnogi kriminalci s ozbiljnim mafijaškim dosijeom pobegli su iz Srbije, Crne Gore i sa prostora bivše Jugoslavije u Južnu Ameriku, gde trguju drogom, radeći za velike klanove u kojima su ta previranja mnogo česta. S druge strane, policija i bezbednosne agencije uvek tragaju za doušnicima, koji su im velika pomoć u presecanju puteva droge. Biti doušnik je najopasnija uloga, ali interesi prevagnu i svi su toga svesni. Doušnici plate glavom kad budu otkriveni, a gleda im se kroz prste za neke stvari jer, takoreći, prodaju policiji informacije - kaže sagovornik, koji ističe da prljavih policajaca uvek ima i u najjačim formacijama.

On ističe da uopšte nije upitna saradnja policije i mafije bilo gde u svetu, što je i dokazano otkrivanjem kriptovanih poruka koje su, na kraju krajeva, razotkrile i delovanje Belivukovog najsurovijeg klana dosad na našem podneblju.

Albanci preuzeli Balkan

Marko Nicović, član svetske asocijacije šefova policija, tvrdi da je albanska mafija najmoćnija u ovom delu sveta i da zasigurno preuzima kokainske poslove od drugih mafija na Balkanu iako je pre nekoliko dana uhapšeno 45 Albanaca u više evropskih zemalja.

- Ta akcija Evropola potkrepljuje ovo što govorim. Luke u Albaniji, kao što su Drač i Valona, postale su glavne za prenos kokaina iz Južne Amerike. Pogoduje im korumpirana policija, carina i političari. Takođe, i nedostatak tehnike za otkrivanje droge i obučenost državnih službenika za to. Pre toga je albanska mafija stavila pod kontrolu i heroinski biznis, tako da Zvicer može da se koprca, ali stvari su jasne - navodi Nicović.

Tri kartela se pitaju za sve

Meksički karteli dominiraju tržištem droge u Sjedinjenim Državama, ali učestvuju i u kreiranju politike budući da ubijaju moćnike. Ranije je bilo više od deset jakih klanova, ali su hapšenja ključnih vođa, pogotovo u kartelima iz Tihuane i Zaliva, dovela do žestokih obračuna za kontrolu nad rutama kojima se droga krijumčari, pa su neki utihnuli i izgubili moć.

Sinaloa je jedan od najjačih meksičkih kartela, koji je do hapšenja predvodio El Čapo, a onda ga je nasledio njegov sin Ovidio Guzman Lopez.

Halisko nova generacija je kartel čija imovina vredi više od 20 milijardi dolara. Kartel predvodi Ruben Osegera, poznat i kao El Menčo, bivši policajac. Zalivski kartel kontroliše severoistok zemlje, a postao je poznat po preprodaji kokaina i marihuane u SAD, ali i još nekih narkotika. Kartel je u početku vodio Huan Garsija Abrego, prvi meksički gospodar droge koji je uvršten na FBI listu 10 najtraženijih kriminalaca. Uhvaćen je 1996. i osuđen na doživotni zatvor u SAD.

Iz Ekvadora kokain u voću

Tona i 400 kilograma kokaina sakrivenog u dva kontejnera s bananama, a koji je zaplenjen u luci Bar 26. avgusta prošle godine u magacinu Budimira i Marine Krstović u Zeti stigao je iz Ekvadora. Takođe, s iste destinacije stigle su, pet meseci kasnije, u januaru ove godine, i banane s oko pola tone kokaina u crnogorsku kompaniju "Voli". Osnovano se sumnja da iza obe pošiljke stoje klanovi i da su strane službe imale dojavu o kokainskim tovarima banana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike