„Pink panter“ iz Dubaija koga su rastrgale zveri u Ritopeku

10.08.2021

06:31 >> 10:04

0

Autor: Lj. Keković

Sumnjali su da je Ljepoja organizator pokušaja ubistva vođe kavčana Radoja Zvicera u Kijevu 26. maja prošle godine

„Pink panter“ iz Dubaija koga su rastrgale zveri u Ritopeku
Copyright 24sedam/MUP/Profimedia

Pripadnik „Pink pantera“, međunarodne grupe kradljivaca dragulja i skupocenog nakita, Nišlija Milan Ljepoja, bio je učesnik nekoliko spektakularnih pljački zlatara u svetu i uspeo je da iz njih izvuče živu glavu, ali nije mogao da izbegne strašnu smrt u „kući strave“ u Ritopeku.

On je, prema navodima optužnice koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe, prvo namamljen, a potom i likvidiran u toj kući, jer su sumnjali da je Ljepoja organizator pokušaja ubistva vođe „kavčana” Radoja Zvicera u Kijevu 26. maja prošle godine.

Pročitajte još

Navodno, „kavčani” su sumnjali da je Ljepoja angažovao dvojicu Nišlija i poslao ih u prestonicu Ukrajine da ubiju Zvicera.

Nestanak Ljepoje prijavljen je policiji krajem prošle godine.

Istražitelji su ubrzo otkrili da je poslednji put viđen 9. decembra, i to pošto su ga snimile sigurnosne kamere kako ulazi u „kuću strave“ u Ritopeku.

Tog dana, kako je rekao supruzi, krenuo je da kupi automobil.

Radoje Zvicer, Milan Ljepoja, Velja Nevolja

Kod kuće je ostavio mobilni telefon, pozvao je taksi i otišao u nepoznatom pravcu.

Više se nije vratio. Njegova porodica ubrzo je počela da sumnja da je on ubijen.

Namamljen je da iz Niša dođe u Beograd i sastane se sa ljudima bliskim Belivuku i Miljkoviću.

Poslednji put snimljen je kako ulazi u vikendicu u Ritopeku, gde je brutalno mučen pa ubijen.

U istoj kući, kako se sumnja, ubijen su i Lazar Vukićević, Zdravko Radojević i Goran Veličković.

Februara 2006. godine Milan Ljepoja, Miloš Jovanović i Mladen Lazarević – sva trojica iz Niša, sa Predragom Lovrićem – rodom iz Karlovca u Hrvatskoj, i Duškom Poznanom – rođenim u Bihaću u BiH, pljačkaju juvelirnicu u Vaduzu, glavnom gradu Lihtenštajna, i odnose plen u vrednosti nekoliko miliona evra.

Kamere snimile pljačku Foto: Printscreen Youtube

U maju te godine lihtenštajnska policija hapsi Ljepoju i sprovodi ga u istražni zatvor. Čekajući da istraga protiv njega bude okončana, Ljepoja je – 19. jula 2006. – u zatvoru “povredio ruku tokom sportskih aktivnosti”, pa je odveden u bolnicu.

Dok su ga, nakon ukazivanja lekarske pomoći, dvojica zatvorskih čuvara izvodila iz bolnice, iz zasede su ih napala dvojica teško naoružanih muškaraca i potom, u crnom “audiju”, pobegla sa Ljepojem, koji je još uvek bio vezan lisicama.

Ponovo na slobodi, Ljepoja svoju pažnju usredsređuje na Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Na osnovu rezultata istrage policije u Dubaiju – potpomognute od strane Skotland jarda – Milan Ljepoja, Mladen Lazarević i Bojana Mitić – sve troje iz Niša, zajedno sa Draganom Đorđevićem iz Leskovca i Duškom Poznanom iz Bihaća, osumnjičeni su da su 15. aprila 2007. godine oko 21.30 opljačkali juvelirnicu “Graf” u luksuznom tržnom centru “Vafi siti” u Dubaiju.

Pixabay/Printscreen/Youtube

Na prilično lošim snimcima, koje su mobilnim telefonima napravili posetioci tržnog centra, vide se trojica ljudi kako istrčavaju iz zlatare.

Jedan u rukama nosi nešto nalik crnoj sportskoj torbi i seda za volan crnog “audija A8”, dok druga dvojca sedaju u isti takav beli “audi”.

Oba automobila stoje parkirana u velikom holu, u prizemlju tržnog centra.

Prema svedočenju posetilaca tržnog centra, dva “audija” su velikom brzinom uletela u tržni centar “Vafi siti”, zaustavila se pred zlatarom “Graf”, a vozač crnog “audija” je zadnjim delom automobila razbio izlog prodavnice. Pljačka je trajala manje od dva minuta.

Svedoci su kasnije govorili da im je sve delovalo “kao film uživo”.

Policija u Dubaiju je ubrzo došla do podatka da su, svega nekoliko sati nakon prepada, pljačkaši avionom napustili UAE. Saopšteno je da su avionom odleteli za Evropu.

U avgustu 2007. godine, u Holandiji je uhapšen Dragan Đorđević, koji je početkom 2008. izručen Emiratima, dok je 29. maja 2008. francuska žandarmerija uhapsila Milana Ljepoju u blizini švajcarske granice. Tom prilikom kod sebe je imao lažni hrvatski pasoš.

Prva pljačka koja se pripisuje grupi “Pink panter” dogodila se 2. maja 2002. godine, kada je opljačkana ekskluzivna juvelirnica “Graf” u ulici Nju Bond u Londonu.

Tog dana su Predrag Vujošević i njegova saučesnica, koju je Skotland jard označio kao “neidentifikovanu Britanku”, ušli u radnju u londonskom Vest endu i tražili da pogledaju prsten vredan 37.000 funti.

Pročitajte još

Dok su njih dvoje razgledali prsten i tako odvlačili pažnju osoblja, u juvelirnicu su upala još dvojica „pantera“ i za manje od tri minuta pokupila nakit u vrednosti 23 miliona funti.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike