Taksisti nam ispričali najluđe priče iz taksija: "Porodio sam ženu u kolima, a onda su me uzeli za kuma!"

18.12.2021

10:15

0

Osim što nas prevoze, često su naše male ispovedaonice gde smo sigurni da će sve ono što kažemo ostati između nas

Taksisti nam ispričali najluđe priče iz taksija: "Porodio sam ženu u kolima, a onda su me uzeli za kuma!"
Taksi/ilustracija - Copyright Profimedia

Čovek uđe u taksi i ispriča vam svoju životnu priču. Zna da vas verovatno neće nikada više videti. Popričate sa njima, udelite im neki savet, priča za 24sedam taksista Goran, koji skoro svaki dan od potpunih stranaca saznaje njihove tajne iako to uopšte ne želi.

Voziti taksi je mnogo više od vožnje. Tu je i rad sa ljudima, proceniti kako da se ponašate prema svakoj stranci, da li postoji određena opasnost od ljudi koje prevozite. A onda vam se usput dešavaju neverovatne stvari, neke lepe neke i ne baš.

Porodio ženu, pa ga uzeli za kuma

- Kolega pre jedno desetak godina vozi trudnicu, dok su prolazili Autokomandu ona počne da se porađa na zadnjem sedištu. Odmah se čuo sa dispečerom da zove Hitnu pomoć, međutim Hitna ne dolazi. Sve se brzo dešava, beba samo što nije. Preko dispečera je na vezi sa Hitnom pomoći koja mu daje instrukcije kako da je porodi. Ma neverovatna situacija. Beba živa, zdrava. Muž je iz zahvalnosti kupio kolegi zadnje sedište za kola i uzeo ga za kuma da bi dao ime detetu!! Svašta se stvarno dešavalo, bile su razne situacije - nastavlja Goran priču.

Nije baš svako mogao da vozi taksi. Pre navigacije, taksisti su morali da poznaju grad uzduž i popreko. Kao i disprečeri koji su na osnovu adrese morali da znaju koji deo grada je u pitanju. Prema mišljenju nekih taksista od kad je uvedena navigacija, koriste "pola mozga".

Žargon taksista

Uvođenjem novih tehnologija, radio prijemnik koji se koristio za komunikaciju je izbačen iz upotrebe pa je spontano nestao i žargon taksista. 

- Kada neko kaže vozim na kvaku, znači da ga je neko zaustavio na ulici. Ili recimo, ako ide na žicu znači ide na poziv... a živac - da je sam krenuo da nađe stranku. Trg Slavija smo

zvali vrteška na Slaviji - objašnjava Goran.

Sve je podložno promeni, pa se tako taksi služba i sve vezano za nju, menjalo tokom godina.

- Onda je uveden popust. A taksistima se zarada deli na tri dela - na porez, gorivo i čistu zaradu. Popust je unazadio taksi službu, jer su onda svi krenuli da zovu taksi koji ima popust, a
taksistima je onda bilo neisplativo da voze te kratke relacije. Tako je nastalo i pitanje dispečera - dokle idete? - objašnjava on.

Razumem!

Marko godinama vozi noću i, kako kaže, svega se nagledao. Ranije mu se često dešavalo da vozi vojnike iz grada u kasarnu, a jednom ga je zaustavio vidno pijan mladić.

- Vidim ja da je pijan kad je ušao. Jedva da smo krenuli, on je već zaspao. Razmišljao sam, ako ga odvezem ovakvog u kasarnu ne gine mu ribanje toaleta mesec dana! Zaustavim auto na jednom parkingu i pustim ga malo da se otrezni. Posle jedno pola sata, budi se on a ja mu kažem: "Aman, čoveče diži se!". A on skoči sa onog zadnjeg sedišta na noge i uzvikne: "Razumem druže, komandire!". Valjda je, onako pijan, mislio da je u kasarni - priča on kroz smeh.

Neću da platim, odraću štikle zbog tebe

Nažalost, nisu sve taksi priče lepe a oni se najčešće žale na bahatost mušterija. Marko nam je ispričao jednu takvu priču.

- Pretprošle zime vozio sam jednu gospođicu do kafića u ulici koja se renovirala. Bilo je fizički
nemoguće prići kolima ulazu kafića zbog ogromnih rupa i betonskih cigli. Ona je besno odbrusila da neće da plati i da će ogoluti štikle od 600 evra jer je nisam dovezao do samog kafića kao što je tražila. Mora da postoji međusobno poštovanje da bi neke situacije mogle da se reše - objasnio je on.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike