Start sa 170 na 300 dinara: Šta Beograđani misle o mogućem poskupljenju taksi usluge

19.07.2021

07:36 >> 08:59

0

Ovo najavljeno poskupljenje jeste njihovo pravo, ali neka se zapitaju koliko će u tom slučaju da im opadne promet - rekla je Violeta A. za 24sedam

Start sa 170 na 300 dinara: Šta Beograđani misle o mogućem poskupljenju taksi usluge
Copyright Foto: L. Đ. T.

Strukovno udruženje taksi preduzetnika Beograda – SITAB zatražilo je od gradske uprave poskupljenje taksi prevoza, i to tako što bi start sa 170 poskupeo na 300 dinara, gde bi cena kilometra ostala ista, ili drugi model – povećanje od 30 odsto koje će se odnositi i na cenu po kilometru i sate čekanja.

Portal 24sedam uradio je kratku anketu i pitao Beograđane da li bi koristili taksi prevoz ukoliko bi došlo do pomenutog poskupljenja.

Pročitajte još:

– Mislim da taj zahtev nikako nije opravdan. Da odbijaju da prevoze ljude na kratkim relacijama, to mogu da traže, ali da tako poskupi start i za ostale vožnje, kada su i duge, ne ide. Ne verujem da će to da zaživi – rekao je za 24sedam sugrađanin Mirko S.

S druge strane, Nataša L. (29) kaže kako ni dosad nije preterano koristila taksi prevoz, a da ukoliko dođe do poskupljenja tek nema šanse za to.

Pixabay

– Mislim da je čak i tih 170 dinara bilo previše, a kamoli da sada naprave takav skok u ceni – navodi ona.

Sugrađanka Violeta A. kaže da bi takva cena usluge bila “bezobrazno visoka”, i dodaje:

– Setimo se njihovih protesta. Smetale su im kompanije koje rade preko mobilne aplikacije, i to je bilo opravdano, da se bore na tržištu za svoja prava. I ovo najavljeno poskupljenje jeste njihovo pravo, ali neka se zapitaju koliko će u tom slučaju da im opadne promet.

“Cene taksi prevoza iste već 10 godina”

СИТАБ је поднео захтев за повећање цена

Posted by Strukovno Udruženje Taxi-preduzetnika Sitab on Четвртак, 08. јул 2021.

Kao obrazloženje zbog čega traže poskupljenje starta, SITAB je naveo da cene taksi prevoza nisu menjane 10 godina.

– Troškovi su znatno porasli u svim delovima, počev od cene samog transporta do opštih troškova – navedeno je u saopštenju SITAB-a.

24sedam/Katarina Mihajlović

Oni dodaju da je od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića zatraženo da pospeši primenu zakona, jer su nezakoniti taksisti i dalje uveliko prisutni, dok je od resornog ministarstva zatraženo da izvrši nadzor nad primenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

U toku je izrada podzakonskih akata, među kojima je i Odluka o ceni taksija.

Nadležnom Sekretarijatu za javni prevoz se u prethodnom periodu obratila podneskom i Taksi komora, koja je iznela stav da u ovom trenutku ne treba uvoditi nikakve promene u vezi sa ovim zahtevom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike