Gotovo je sa "potragom" za toaletom: Šoferi GSP-a dobijaju mesto za odmor na okretnicama i stajalištima

30.11.2021

18:30

0

U Beogradu se linijski prevoz obavlja sa 2.011 vozila, odnosno sa 4.170 vozača, koji izvesno vreme provode na okretnicama i terminusima

Gotovo je sa "potragom" za toaletom: Šoferi GSP-a dobijaju mesto za odmor na okretnicama i stajalištima
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Vozači GSP-a ubuduće će imati na raspolaganju privremene objekte koji će biti postavljeni na okretnicama javnog gradskog prevoza, kao i na frekventijim stajalištima, odlučeno je na nedavno održanoj sednici Skupštine grada.

Naime, odborinici grada Beograda usvojili su izmenu Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada, čime su se stekli uslovi da vozači GSP-a, nakon taksista, dobiju mogućnost da koriste toalete i druge sadržaje koji bi trebalo da budu izgrađeni u narednom periodu.

- U Beogradu se linijski prevoz obavlja sa 2.011 vozila, odnosno sa 4.170 vozača, koji izvesno vreme provode na okretnicama i terminusima. Postavljanjem privremenih objekata obezbeđuju se povoljniji uslovi korisnicima linijskog i taksi prevoza, kao i drugih građana za komforom s fiziološkim i drugim potrebama dok čekaju linijski i taksi prevoz, kao i vozačima, voznom osoblju i kontrolorima - piše u obrazloženju odluke.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Vozači rade po osam sati, šest dana u nedelji, a prema dostupnim informacijama, na samo oko 40 odsto okretnica postoji toalet koji vozači mogu da koriste.

Taksisti se snalazili "ko kako stigne"

Odluka o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada doneta je zarad taksi prevoznika, koji moraju da budu pored vozila ili u autu za vreme stajanja na taksi-stajalištu i ne smeju parkirati vozilo nigde drugde sem na taksi stajalištu u toku radnog vremena.

Kako je za 24sedam objasnio Aleksandar Bjelić predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS), taksisti su se do sada snalazili na razne načine kako bi došli do toaleta.

- To je pakao. Ili idete kući, ili u neki kafić da vas niko ne vidi da niste gost, ili ne daj Bože, iako se i to dešavalo, kada je noć, pored nekih zgrada. To je jako neprijatno i neprimereno. To ne rade samo taksisiti nego i građani, pogotovo mlađa populacija koja je najviše na ulicama noću - kaže Bjelić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da postoji ideja da taksi-stajališta budu uređena kako bi svako stajalište imalo toalet i dodatni prostor gde bi taksisti mogli da popiju kafu i generalno normalno da funkcionišu.

- Ipak, nije moguće na taj način urediti kompletno sva stajališta. Sada smo u situaciji da taksisti na stajalištima nemaju gde da sednu ni da koriste toalet. Takva mesta nisu karakteristična za uređene gradove. Pomenuti način uređenja taksi-stanica nije moguć, primera radi, na taksi-stanici koja se nalazi na Trgu republike, ali na većini je to moguće izvesti. Isto važi i za okretnice autobusa javnog prevoza gde bi trebalo omogućiti vozačima da imaju mesto za odmor - rekao je Vesić.

Podsećamo, u prestonici ima 149 taksi stajališta sa 1.416 stajališnih mesta, a taksi prevoz obavljaju 6.163 vozača.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike