Borba za čistiji vazduh: Uz podršku Ministarstva Srbija je bogatija za 150.000 novih sadnica!

11.12.2021

08:35

0

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su sredstva dodeljena u 38 gradova i opština

Borba za čistiji vazduh: Uz podršku Ministarstva Srbija je bogatija za 150.000 novih sadnica!
Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je ove godine sredstva putem javnog konkursa za projekte pošumljavanja, zbog čega je Srbija u 2021. bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su sredstva dodeljena u 38 gradova i opština, a da je značajno što je više od 40 odsto novih zasada na teritoriji Vojvodine, jer je najmanje pošumljena.

- U borbi protiv aerozagađenja, izuzetno su značajni projekti kojima može da se poveća procenat pošumljenosti. Pošumljavanje i ozelenjavanje je prepoznato i u Zelenoj agendi i jedan je od glavnih faktora u borbi protiv klimatskih promena. Trudićemo se da nastavimo sa ovakvim aktivnostima za bolji kvalitet života građana. Sadnja drveća je od izuzetnog značaja za kvalitet vazduha, a svako novozasađeno stablo dragocen je prirodni resurs i proizvođač kiseonika – istakla je ministarka Vujović.

Ministarkа je poručila da će Ministarstvo koje vodi i u narednoj godini opredeliti sredstva za projekte koji su u ovoj godini dali dobar rezultat.

Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka Vujović pomagala akciju pošumljavanja

Inače, Мinistarstvo je za pošumljavanje dodelilo 100 miliona dinara a pošumljavaće se 420 hektara u 38 lokalnih samouprava.

Kako su naglasili u Ministarstvu, u nekim lokalnim samouprava pošumljavanje je već završeno, negde je u toku. U zavisnosti od tipa sadnica, radovi na pošumljavanju će biti potpunosti završeni do kraja godine.

Inače, sredstva su dodeljena u lokalnim samoupravama Trstenik, Opovo, Zubin potok, Stara Pazova, Srbobran, Vrnjačka Banja, Inđija, Veliko Gradište, Apatin, Temerin, Priboj, Čajetina, Sokobanja, Plandište, Kula, Arilje, Ćićevac, Irig, Kosjerić, Stari grad, Negotin i gradovi Pančevo, Smederevo, Valjevo, Zrenjanin, Novi Pazar, Pirot, Novi Sad, Leskovac, Niš, Sombor, Užice, Bor, Vršac, Čačak, Kruševac, Šabac, Kraljevo.

ČINJENICE O PODRŠCI POŠUMLJAVANJU

· Više od 150.000 sadnica nabavljeno je u ovoj godini iz sredstava MZŽS

· 420 hektara se pošumljava

· 100 miliona dinara je ukupan iznos podrške koju obezbeđuje MZŽS

· 38 gradova i opština dobilo je sredstva Ministarstva za nabavku sadnica

· Više od 40 odsto sadnica zasađeno je na teritoriji Vojvodine

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi