Borba za čistiji vazduh: Uz podršku Ministarstva Srbija je bogatija za 150.000 novih sadnica!

11.12.2021

07:35

0

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su sredstva dodeljena u 38 gradova i opština

Borba za čistiji vazduh: Uz podršku Ministarstva Srbija je bogatija za 150.000 novih sadnica!
Tan2021-11-19_115241243_0 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je ove godine sredstva putem javnog konkursa za projekte pošumljavanja, zbog čega je Srbija u 2021. bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su sredstva dodeljena u 38 gradova i opština, a da je značajno što je više od 40 odsto novih zasada na teritoriji Vojvodine, jer je najmanje pošumljena.

- U borbi protiv aerozagađenja, izuzetno su značajni projekti kojima može da se poveća procenat pošumljenosti. Pošumljavanje i ozelenjavanje je prepoznato i u Zelenoj agendi i jedan je od glavnih faktora u borbi protiv klimatskih promena. Trudićemo se da nastavimo sa ovakvim aktivnostima za bolji kvalitet života građana. Sadnja drveća je od izuzetnog značaja za kvalitet vazduha, a svako novozasađeno stablo dragocen je prirodni resurs i proizvođač kiseonika – istakla je ministarka Vujović.

Ministarkа je poručila da će Ministarstvo koje vodi i u narednoj godini opredeliti sredstva za projekte koji su u ovoj godini dali dobar rezultat.

Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka Vujović pomagala akciju pošumljavanja

Inače, Мinistarstvo je za pošumljavanje dodelilo 100 miliona dinara a pošumljavaće se 420 hektara u 38 lokalnih samouprava.

Kako su naglasili u Ministarstvu, u nekim lokalnim samouprava pošumljavanje je već završeno, negde je u toku. U zavisnosti od tipa sadnica, radovi na pošumljavanju će biti potpunosti završeni do kraja godine.

Inače, sredstva su dodeljena u lokalnim samoupravama Trstenik, Opovo, Zubin potok, Stara Pazova, Srbobran, Vrnjačka Banja, Inđija, Veliko Gradište, Apatin, Temerin, Priboj, Čajetina, Sokobanja, Plandište, Kula, Arilje, Ćićevac, Irig, Kosjerić, Stari grad, Negotin i gradovi Pančevo, Smederevo, Valjevo, Zrenjanin, Novi Pazar, Pirot, Novi Sad, Leskovac, Niš, Sombor, Užice, Bor, Vršac, Čačak, Kruševac, Šabac, Kraljevo.

ČINJENICE O PODRŠCI POŠUMLJAVANJU

· Više od 150.000 sadnica nabavljeno je u ovoj godini iz sredstava MZŽS

· 420 hektara se pošumljava

· 100 miliona dinara je ukupan iznos podrške koju obezbeđuje MZŽS

· 38 gradova i opština dobilo je sredstva Ministarstva za nabavku sadnica

· Više od 40 odsto sadnica zasađeno je na teritoriji Vojvodine

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike