Sombor dobija 1.500 novih bagrema: Sadnji se priključili ministarka ekologije i gradonačelnik Sombora (FOTO)

19.11.2021

15:18

0

Vujović je izjavila da je pošumljavanje samo jedan od projekata koji se u Somboru realizuje uz podršku resornog ministarstva

Sombor dobija 1.500 novih bagrema: Sadnji se priključili ministarka ekologije i gradonačelnik Sombora (FOTO)
IMG-20211119-WA0016 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Zelene investicije važne su za budućnost Srbije, a Sombor je jedan od gradova u kojem realizujemo niz projekata od značaja za unapređenje životne sredine i kvalitetniji život građana, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon obilaska radova na sadnji 1.500 bagrema u tom gradu.


Ona je sa gradonačelnikom Sombora Antoniom Ratkovićem simbolično zasadila bagrem, saopstilo je ministarstvo.

Vujović je dodala da je pošumljavanje samo jedan od projekata koji se u tom gradu realizuje uz podršku resornog ministarstva.
Ministarstvo zaštite životne sredine
 

 


"Zahvaljujući sredstvima koja smo putem javnog konkursa dodelili gradovima i opštinama, Srbija je ove godine bogatija za 150.000 novih sadnica autohtonih vrsta, od čega se više od 40 odsto sadi na teritoriji Vojvodine, koja je najmanje pošumljena", rekla je ona.

Pored pošumljavanja, Sombor je dobio sredstava za sanaciju devastiranog zemljišta kod nekadašnje kafilerije "Proteinka", kao i za uklanjanje divlje deponije u naselju Čonoplja.


Vujović je rekla da je sa deponije u Čonoplji uklonjeno više od 1.600 kubika otpada, i najavila da će taj prostor biti pošumljen.

Navela je da je tokom septembra u Srbiji očišćeno oko 500 divljih deponija, te da je od izuzetnog značaja da se na tim lokacijama više ne prave deponije.

Navela je da će se to obezbediti uvođenjem video nadzora koji je Ministarstvo obezbedilo za više lokalnih samouprava, a jedna od njih je i Sombor.
Ministarstvo zaštite životne sredine
 

 


"Grad je dobio na korišćenje osam kamera koje će se napajati preko solarnih panela, a obezbediće celodnevni nadzor", rekla je ona.

Vujović je navela da je najvažniji kapitalni zeleni projekat u Somboru izgradnja modernog Regionalnog centra za upravljanje otpadom koja kreće sledeće godine.

"Projekat u Somboru je jedan od prioritetnih i radiće se u prvoj fazi. Danas ću se sastati, zajedno sa gradonačelnikom Ratkovićem, i sa predsednicima opština Kula, Odžaci, Apatin i Bač, koje će biti obuhvaćene budućim regionalnim sistemom za upravljanje otpadom", najavila je ona.

Izgradnja regionalnog centra u kojem će se prerađivati otpad, a veći deo će se reciklirati, biće realizovan u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuskom agencijom za razvoj (AfD).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike