Vujovićeva: Građani Srbije zaslužuju tačne podatke o kvalitetu vazduha

30.11.2021

14:04

0

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kaže da se u javnosti sve više pojavljuju netačni podaci o kvalitetu vazduha preuzeti sa neverifikovanih sajtova

Vujovićeva: Građani Srbije zaslužuju tačne podatke o kvalitetu vazduha
irena vujović - Copyright printscreen/instagram/irenavujovic.official

Sve češće čujemo kako je Beograd najzagađeniji grad na svetu, o čemu pojedini mediji u Srbiji izveštavaju preuzimajući podatke sa raznih sajtova i aplikacija poput waqi.info, airvisual.com i drugih, koji su neverifikovani i netačni, čime se građani dovode u zabludu, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarka je kao primer navela prikaz podataka objavljenih na sajtu www.waqi.info koji je, prema ažuriranim podacima u 11 časova, pokazao da je PM2.5 na lokaciji Beograd - Stari grad iznosio 61 mikrogram po kubnom metru, dok su u isto vreme zvanični i verifikovani podaci na sajtu www.amskv.sepa.gov.rs pokazali koncentraciju PM2.5 na istoj lokaciji od 16,9 mikrograma po kubnom metru.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Vujovićeva je istakla da podaci koje prikazuje sajt www.waqi.info nisu tačni i da njihov izvor nije Agencija za zaštitu životne sredine, kako navode. Ona je dodala i da pomenuti sajt navodi da svi podaci koje prikazuje nisu validni u momentu objavljivanja i da mogu biti izmenjeni zbog kvaliteta podataka.

- Građani Srbije zaslužuju da imaju tačne i pouzdane informacije o kvalitetu vazduha koji udišu. Apelujem na sve da se prilikom informisanja šire javnosti rukovode zvaničnim podacima, a ne podacima sa nepouzdanih sajtova za koje nije utvrđeno na osnovu kojih kriterijuma objavljuju podatke. Agencija za zaštitu životne sredine meri kvalitet vazduha u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i koristi međunarodno priznate metode i standarde, zbog čega su ti podaci jedino relevantni – poručila je Vujovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike