Ministarka Vujović u akciji pošumljavanja Vojvodine: U Srbobranu zasađeno 4.500 novih sadnica

26.11.2021

15:06

0

Ministarka je istakla da je pošumljavanje od neprocenjivog značaja za životnu sredinu

Ministarka Vujović u akciji pošumljavanja Vojvodine: U Srbobranu zasađeno 4.500 novih sadnica
Tanjug

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas akciji pošumljavanja na lokaciji Rajčur u opštini Srbobran, gde se uz podršku ministarstva sadi 4.500 novih sadnica.

Vode Vojvodine i ove godine su donele odoluku da ne prodaju svoje sadnice, već da ih doniraju udruženjima koja iskažu potrebu za time. 

- Vojvodina je slabo pošumljena, i zato smo u prethodnim danima obišli Sombor, Kulu, Apatin, Pančevo. 65.000 sadnica će biti posađeno na teritoriji  Vojvodine - kazala je tom prilikom ministarka Irena Vujović.

Vujović je istakla da je pošumljavanje od neprocenjivog značaja za životnu sredinu i navela da se trenutno sadi 25.000 stabala u Staroj Pazovi, kao i da se akcije sadnje sprovode i u Somboru, Kuli, Apatinu, Pančevu.

- Ističem lokalne samouprave u Vojvodini, jer je ovaj deo zemlje po procentima slabije pošumljen, i zato nam je posebno važno da u Vojvodini podižemo svest o značaju pošumljavanja - rekla je Vujović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zahvalila je predsedniku opštine Radivoju Debeljačkom i direktoru preduzeća ''Vode Vojvodine“ Srđanu Kruževiću, kao i brojnim građanima i mališanima koji su učestvovali u toj akciji.

- Ovo je primer izuzetne saradnja lokalne samouprave, jer je predsednik opštine bio aktivan na našim konkursima i često se obraćao Ministarstvu sa potrebama građana, kako bi u Srbobranu podigao kvalitet života, dok je direktor Kružević donirao još 1.000 dodatnih stabala koje danas, takođe, sadimo - rekla je Vujović.

Ministarstvo Srbije

Najavila je da će u Srbobranu, uz podršku Ministarstva koje vodi, uskoro biti promenjena kotlarnica u Osnovnoj školi „Petar Drapšin“ u Turiji i da će preći na ekološki prihvatljiviji energent.

Dodala je da se u toj opštini razmatra i realizacija kapitalnih ekoloških projekata, među kojima je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže što će, kako je istakla, unaprediti kvalitet života građana.

Vujović je navela da je Srbobran na listi 26 lokalnih samouprava u kojima se planira izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

- U ovom momentu tražimo najbolje rešenje, a inženjeri pregledaju projektnu dokumentaciju. U narednoj godini ćemo krenuti sa izborom izvođača i očekujem da ćemo zajedno realizovati brojne zelene projekte u ovoj opštini - zaključila je ministarka.

Bonus video:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti