Ministarka Vujović obišla fabriku za reciklažu u Nišu: U Srbiji se godišnje reciklira više od 100.000 tona otpada

01.11.2021

13:12

0

Država u ovoj godini odvojila pet milijardi dinara za reciklažu posebnih tokova otpada

Ministarka Vujović obišla fabriku za reciklažu u Nišu: U Srbiji se godišnje reciklira više od 100.000 tona otpada
IMG-20211101-WA0079 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, tokom posete Nišu, postrojenja E-Reciklaže Niš koja se bavi tretmanom električnog i elektronskog otpada u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Danas smo se uverili da se električni i elektronski otpad na ovom mestu tretira po svetskim standardima. To je veoma važno, jer ovakav otpad ne sme da se odlaže na deponijama. Ovde se prerađuju otpadna ulja, freon koji izaziva efekat “staklene bašte” i neophodno ga je zbrinuti na najbolji način. Ovde se nalaze i stari televizori, frižideri, šporeti, koji moraju adekvatno da se tretiraju. Posebno me raduje što je E-Reciklaža u prethodnom periodu otvorila još 40 zelenih radnih mesta. Vlada Srbije i Ministarstvo koje vodim prepoznali su značaj reciklaže posebnih tokova otpada i zato već nekoliko godina unazad obezbeđujemo podsticaje za reciklere – rekla je Vujović koja je obišla kompaniju zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Procene su, kaže Vujović, da se u Srbiji godišnje reciklira više od 100.000 tona otpada, a namera države je da i u narednom periodu podstiče ovu granu privrede. Ona je dodala da je država u ovoj godini odvojila pet milijardi dinara za reciklažu posebnih tokova otpada.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Ove godine smo ušli u ritam kada je reč o podsticajima, jer su se do sada u tekućoj godini isplaćivala sredstva za prethodnu. Izmirili sva zaostala dugovanja prema reciklerima i isplatićemo uskoro subvencije za prvih devet meseci ove godine. Za nas je ova delatnost važna, jer nam je cilj postepeni prelazak na model cirkularne ekonomije, kako bi kroz proces reciklaže od otpada nastajali novi proizvodi, nova vrednost i nova zelena radna mesta – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarka je podsetila da je Srbija jedna od retkih zemalja Zapadnog Balkana koja ima Mapu puta za cirkularnu ekonomiju, a trenutno je u izradi i Program cirkularne ekonomije sa pratećim akcionim planom za period od tri godine. Prema njenim rečima, planirano je da Program bude na javnoj raspravi do kraja godine, a nakon toga usvojen u prvom kvartalu 2022.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike