Projekti za čistiji vazduh u Srbiji: Kotlovi stari po 50 godina odlaze u prošlost

30.10.2021

18:15

0

Uskoro biti rekonstruisane kotlarnice u Valjevu, Novom Pazaru, Kosjeriću, Kragujevcu, Smederevu i drugim lokalnim samoupravama

Projekti za čistiji vazduh u Srbiji: Kotlovi stari po 50 godina odlaze u prošlost
Copyright Pixabay

Prekomerno zagađenje vazduha zabeleženo je ovih dana u više gradova Srbije, kao i svake jeseni kada temperature padaju i počne grejna sezona. Među najzagađenijim gradovima što se tiče kvaliteta vazduha pominju se Niš, Kragujevac, Valjevo, Smederevo...

Prema zvaničnim podacima, veliki problem pored emisije gasova iz automobila predstavlja i zastarela oprema za grejanje na mazut i ugalj. Tako su pojedini kotlovi za grejanje stari i po 50 godina.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nedavno je izjavila da država intenzivno radi na rešavanju ovog problema i da je unapređenje kvaliteta vazduha prioritet za ministarstvo koje vodi.

- Postoji više gradova u kojima je zabeleženo prekomerno zagađenje od kada je počela grejna sezona i ti podaci su potpuno transparentni. Po prvi prvi put država intenzivno radi na rešavanju problema aerozagađenja. Ove godine smo raspisali konkurse i ministarstvo učestvuje u zameni kotlarnica u javnim objektima i individualnih ložišta u domaćinstvima u Srbiji – rekla je Vujović za Tanjug.

Ministarka je naglasila da će uskoro biti rekonstruisane kotlarnice u Valjevu, Novom Pazaru, Kosjeriću, Kragujevcu, Smederevu i drugim lokalnim samoupravama.

- Zamolila bih sve lokalne samouprave da finansijska sredstva usmere u subvencije građanima za individualna ložišta, kako bi zajedničkim snagama rešavali višedecenijski problem zagađenosti vazduha – istakla je Vujović.

Tannjug/Jadranka Ilić
Ministarka Irena Vujović

Ministarka je dodala da Ministarstvo, uz podršku partnera iz EU, intenzivno radi i na „Programu zaštite vazduha sa akcionim planom“, koji će definisati mere za unapređenje kvaliteta vazduha, a biće usvojen do kraja godine.

Ministarstvo zaštite životne sredine trenutno sprovodi projekte pošumljavanja širom Srbije, a podstiče i zamenu ložišta u domaćinstvima novim uređajima koji koriste ekološki prihvatljivija goriva, poput gasa, peleta.

Podrška za kupovinu eko automobila

Inače, veliki problem stvaraju i automobili pa su hibridna vozila sve popularnija u svetu upravo zbog toga što nemaju izduvne gasove. Zbog toga je država ove godine izdvojila 150 miliona dinara najveća sredstva do sada za podršku fizičkim i pravnim licima prilikom kupovine ovih vozila. Ova mera pokazala se opravdanom, a Vujovićeva je najavila da će biti nastavljeno sa njom i naredne godine.

- Iako je udeo emisija PM10 i PM2.5 čestica u drumskom saobraćaju relativno mali, po emisijama azot oksida u 2020. godini drumski saobraćaj je bio drugi najveći zagađivač, sa doprinosom od 19 odsto. I zato je prelazak na ekološki prihvatljivija vozila jedno od rešenja za smanjenje ovih čestica. Trudićemo se da i sledeće godine nastavimo sa ovom merom, i nadam se da ćemo je sprovesti zajedno sa proizvođačima, jer samo zajedno možemo na pravi način da brinemo o životnoj sredini – izjavila je ministarka Vujović.

Jedan od zahtevnijih projekata je svakako modernizacija sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu, gde su započeti radovi na kompletnoj zameni kotlova u toplani "Energetika". Prema rečima ministarke Vujović, toplana u Kragujevcu je decenijama jedan od najvećih zagađivača, a sada se taj problem rešava. Pored zamene kotlova, planirana je, kako je rekla, i sanacija deponije pepela.

- Na deponiji se nalazi oko 40.000 tona pepela koji leti po gradu i stvara dodatno aerozagađenje, na šta su nam i građani ukazivali, i to je problem koji moramo dodatno da rešavamo. Konsultanti EBRD intenzivno rade na studiji kako bi našli najbolje rešenje za reciklažu pepela, kako bi od pepela i šljake, poštujući principe cirkularne ekonomije u skladu sa Zelenom agendom, dobili drugu upotrebnu vrednost. Trenutno je najizvesnije njihovo korišćenje u građevini za izgradnju puteva – rekla je Vujović.

Takođe, sprovodi se i projekat zamene 50 godina starih kotlova u toplani u Smederevu, koja će preći na gas.

Kroz projekte za zamenu kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ložišta u domaćistvima i za pošumljavanje, Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je u ovoj godini više od 50 opština i gradova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike