Zagađenost vazduha u Srbiji: "Svake zime isti problemi, država prvi put ima strategiju"

30.10.2021

12:06

0

Kada je reč o kvalitetu vazduha u Beogradu, Irena Vujović napominje da ne treba pratiti razne neverifikovane aplikacije i ističe da je vazduh u Beogradu kvalitetniji nego ranijih godina

Zagađenost vazduha u Srbiji: "Svake zime isti problemi, država prvi put ima strategiju"
Tannjug/Jadranka Ilić

Problemi sa prekomernim zagađenjem vazduha u Srbiji su isti svake grejne sezone, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i navela da država prvi put ima jasnu strategiju i da intenzivno radi na rešavanju tog višedecenijskog problema.


Vujović je za Tanjug rekla da se u Beogradu s vremena na vreme beleži prekomerno zagađenje, ali da je kvalitet vazduha u prestonici čak i bolji nego ranijih godina.

- Ne možemo promeniti kvalitet vazduha u jednom danu ili godini, to je dugotrajan proces za koji su potrebna sredstva i vreme za realizaciju. Važno je da smo krenuli i da imamo plan za rešsavanje tog problema kako bismo svake sledeće godine imali što bolji kvalitet vazduha - naglasila je Vujović.

Podsetila je da je država ove godine davala subvencije za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama širom Srbije i izrazila uverenje da će to promeniti sliku u mnogim gradovima u kojima je ranijih godina beleženo prekomerno zagađenje.
24sedam/Katarina Mihajlović
 


Kada je reč o kvalitetu vazduha u Beogradu, Vujović napominje da ne treba pratiti razne neverifikovane aplikacije i ističe da je vazduh u Beogradu kvalitetniji nego ranijih godina.

Napominje da su najveći zagađivači kotlarnice na ugalj ili mazut i individualna ložišta u domaćinstvima i navodi da je država zajedno sa lokalnim samoupravama radi i na rešavanju tog problema i da daje subvencije građanima za zamenu kotlarnica.

- To jesu najveći zagađivači i apelujem na građane da, ukoliko su u mogućnosti, promene način grejanja i pređu na ekološki prihvatljivije energente. Onima koji to nisu u mogućnosti trudićemo se da dajemo subvencije - kaže Vujović.

Kada je reč o problemu aerozagađenja, navaodi da su ove godine izdvojena značajna sredstva za pošumljavanje i da će biti zasađeno 150.000 sadnica na 420 hektara površina.

- Pojedini gradovi i opštine su to već učinili, dok će ostali to učiniti tokom novembra i decembra kada je sezona sadnje, a nastavićemo istim tempom i sledeće godine - naglašava ministarka.

Veliki zagađivači su, dodaje, i vozila zbog čega je, kako kaže, izdvojila 150 miliona dinara za subvencionisanje hibridnih i eko vozila.

- Odziv je bio sjajan što govori da su građani promenili svest i da žele da doprinesu boljem kvalitetu vazduha i životne sredine - navodi Vujović.

Ukazuje i da se sprovodi projekat čiscćenja istorijskog otpada iz fabrika koje su bile privatizovane ili u stečaju, a iz kojih, kako kaže, nikada u potpunosti nisu uklonjene hemikalije i opasni otpad.

Pixabay
 


Kako kaže, opasni otpad biće uklonjen iz fabrika kao što su Ikarbus, Rafinerija nafte Beograd, Prva petoletka, Elektroindustrija Niš...

- Moramo da budemo ujedinjeni, ovo je zajednčka borba koja nije laka i ne može da se sprovede za kratko vreme, ali sadašnja vlast je, u odnosu na prethodne, odvojila značajna sredstva i da je to otpočelo - ističe Vujović.

Najavljuje da će do kraja godine biti usvojen i Program kvaliteta vazduha zajedno sa Akcionom planom za period 2022-2030 i ističe da Srbija prvi put dobija takav dokument, kao i da je održano nekoliko konferencija u kojima je učestvovala šira javnost kako bi taj program bio izrađen na što bolji način.

- Očekujemo uskoro još jednu javnu raspravu, a nakon toga i da ga usvoji Vlada Srbije. Kada program bude izrađen, znaćemo tačno koliko su nam sredstva potrebna, u kom vremenskom periodu možemo nešto da uradimo, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha u Srbiji do 2030.godine - navodi Vujović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug