U Srbiji postoje desetine ekoloških bombi, a država započela totalno čišćenje!

20.10.2021

06:30

0

Istorijski otpad je zapravo industrijski otpad koji je nastao u raznim preduzećima u stečaju ili restrukturiranju

U Srbiji postoje desetine ekoloških bombi, a država započela totalno čišćenje!
Ilustracija - Copyright Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U našoj zemlji je bilo oko 90 lokacija na kojima se nalazi opasan industrijski otpad, ali su u međuvremenu neke od njih očišćene.

Međutim, država je započela potpuno uklanjanje ovog otpada, koji se najčešće nalazi u raznim preduzećima u stečaju ili restrukturiranju.

- Istorijski otpad je zapravo industrijski otpad koji je nastao u raznim preduzećima u stečaju ili restrukturiranju, u najvećem procentu tokom dvehiljaditih godina, i koji je od tada nepropisno uskladišten na mestima koja nisu odgovarajuća za skladištenje. Najveći problem predstavlja ambalaža u kojoj takav otpad već godinama stoji, a koja s vremenom korodira i puca, pa često dolazi do izlivanja otpada u životnu sredinu, jer je dosta ovakvog otpada u tečnom stanju - naglašavaju u Ministarstvu zaštite životne sredine.

- Cilj države je da ukloni sav istorijski otpad na svojoj teritoriji do nultog stanja životne sredine. Po prvi put se čiste kompletne lokacije, a ne parcijalno, kako se radilo do sada. Takav otpad je neophodno hitno zbrinuti, jer negativno utiče na sve aspekte životne sredine, ugrožava zemljište, vazduh i vodu, a prilikom akcidenata koji su mogući na takvim lokacijama, na primer požara, negativan uticaj ne bi bio samo lokalnog karaktera - objašnjavaju u Ministarstvu. 

Uklanjanje otpada, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarstvo zaštite životne sredine je u obavezi da takav otpad zbrine u skladu sa zakonom, odnosno da angažuje operatera koji može da izvrši konačno zbrinjavanje ili izvoz takvog otpada. 

Na taj način ne samo da se štiti životna sredina, već se opasne i kontaminirane lokacije pretvaraju u lokacije pogodne za investicije i pokretanje novih preduzeća.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je nedavno posetila prostorije HINS-a u Novom Sadu gde se nalazi oko 200 tona istorijskog otpada.

Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka Vujović na terenu

Ona je tada rekla da se radi o "ekološkoj bombi" u Novom Sadu i naglasila da će takve vrste otpada biti u potpunosti uklonjene.

- U prethodnom periodu su čišćene lokacije parcijalno, a sada ćemo da očistimo sve što se nalazi u fabrikama širom Srbije. Istorijski otpad je mahom nastao u preduzećima u stečaju nakon 2000. godine. Reč je i o opasnom i o neopasnom otpadu, koji u oba slučaja nepovoljno utiče na životnu sredinu i zdravlje građana, i zato nam je apsolutni prioritet da ovaj problem rešimo – rekla je Vujovićeva.

A da država ima ozbiljne namere pokazuje i to što je ministarka dva dana kasnije posetila preduzeće za tehnološko-metaluršku obradu PPT-TMO AD, jednu od jedinica nekadašnje "Prve petoletke" u Trsteniku, iz čijih hala će, prema proceni, biti uklonjeno oko 1.200 tona istorijskog opasnog otpada.

- Nastavićemo, uz nadzor inspekcije, da čistimo lokacije širom Srbije, i time ćemo zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu. Ovo je važan posao za budućnost, a država je po prvi put odlučna da ukloni sav taj otpad do nultog stanja, što je i jedan od prioriteta ministarstva koje vodim  –  poručila je ministarka Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Inače, čišćenje opasnog otpada je obaveza koju imamo i uoči pristupanja Srbije EU.

- Tekući opasan otpad je obaveza generatora, koji mora da ga zbrine. Istorijski opasan otpad je obaveza države. Država je odlučna da sav otpad zbrine sa tih lokacija i to je prioritet Ministarstva zaštite životne sredine, čime će se zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu, dok će se tekući opasan otpad još strože kontrolosati u cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana, kao i naših obaveza prema poglavlju 27 u pristupanju EU - naglasili su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R. Marković

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike