Duga i teška borba: Simptomi koronavirusa mogu da traju mesecima

11.01.2021

07:30 >> 06:58

0

Znaci dugotrajnog kovida mogu biti umor, malaksalost, gubitak ukusa i mirisa, ali i znatno teža stanja

Duga i teška borba: Simptomi koronavirusa mogu da traju mesecima
Copyright Profimedia

Pojedini pacijenti nakon preležanog kovida19 nedeljama, pa i mesecima kasnije osećaju simptome ovog virusa, a prema podacima novog istraživanja rađenog u epicentru koronavirusa – kineskom gradu Vuhanu, više od tri četvrtine pacijenata ima barem jedan trajni simptom šest meseci nakon što se razboli.

Pixabay

Iako se na početku pandemije virusa SARS-CoV-2 verovalo da je kovid19 respiratorna bolest od koje se većina oporavi posle dve-tri nedelje, sve je više primera da to i nije baš tako.

Upravo studija koja proučava dugoročne učinke infekcije kovida19 na ljude hospitalizirane u Vuhanu otkrila je da je najčešći dugotrajni simptom umor ili slabost mišića, što je potvrdilo 63 odsto ispitanika, a 26 odsto pacijenata je navelo da često ima poteškoće i sa spavanjem. Anksioznost ili depresija zabeleženi su među 23 odsto kovid pacijenata, dok oni koji su imali tešku kliničku sliku i bili su hospitalizovani mesecima nakon preležanog kovida imali su oštećenu funkciju pluća i abnormalnosti otkrivene u snimku pluća.

Pixabay

Kovid19 je sistemska bolest

Da se rezultati ovog istraživanja, koje je obuhvatilo 1.733 pacijenta koji su preležali koronavirus između 7. januara i 29. maja 2020. godine, mogu preneti i na našu zemlju potvrdio je za 24sedam epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, koji je naveo da korona nanosi sistemska oštećenja, pa dugotrajni simptomi mogu biti od umora, malaksalosti i gubitka čula ukusa i mirisa, do smanjenja plućne funckije i drugih težih stanja.

Profimedia

– Pacijenti, koji su i pre kovida imali druga oboljenja, obično kasnije imaju smanjenu plućnu funkciju, ili oštećenja difuzije – smanjenim protokom kiseonika iz pluća u krvotok. Sve to povećava rizik od infarkta, pa treba obratiti pažnju na ove moguže manifestacije. Koliki je njihov vek još uvek ne znamo, za sada je sigurno da kod pojedinih osoba može da traje nekoliko meseci – poručio je on.

Pročitajte još
Istovremeno, autori kineske studije otkrili su da su neki pacijenti razvili probleme s bubrezima, a kontrolni testovi na antitijela u krvi 94 pacijenta nakon šest meseci otkrili su da je nivo neutralizirajućih antitela bio 52 odsto niže nego na vrhuncu infekcije.

Sve ovo pokazuje da se mnogi pacijenti protiv ove bolesti bore mesecima, a upravo zbog nedovoljno podataka o posledicama virusa, stručnjaci savetuju lekarski nadzor i kažu da na “dva meseca od ozdravljenja treba ići na kontrolu”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike