Srbija - mala zemlja sa tri vakcine: Detaljno objašnjenje kako svaka od njih deluje

16.01.2021

19:04 >> 19:39

0

Danas je u Srbiju stiglo i kinesko cepivo protiv koronavirusa, što će doprineti boljoj i sveobuhvatnijoj borbi naše zemlje protiv kovida

Srbija - mala zemlja sa tri vakcine: Detaljno objašnjenje kako svaka od njih deluje
Copyright Tanjug/AP Photo/Hans Pennink

Srbija je prva zemlja u regionu koja od danas ima sve vrste vakcina kao i čitav svet – kinesku “tradicionalnu”, rusku “vektorsku” Sputnjik V i “Fajzerovu”, takozvanu mRNA. Prirodno, javile su se određene dileme i nedoumice, pa su zato stručnjaci pokušali da objasne na koji način svaka od njih deluje.

Tradicionalna vakcina (Kineska “Sinofarm”)

Kinezi su genom virusa, odnosno sve što bi trebalo da se zna o njemu, pročitali još 5. januara prošle godine. Čitavom svetu su ga objavili 11.januara, a 15.januara je krenulo istraživanje kako napraviti vakcinu. Odlučili su se da će koristiti tradicionalnu metodu, odnosno sam virus, ali “umrtvljen”. Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović je za 24sedam objasnio šta to tačno znači:

Tanjug/Zoran Žestić

– Ona sadrži ceo ubijen virus SARS-CoV-2, što znači da se organizam izlaže “mrtvim” delovima virusa, a funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitela protiv ovog virusa. Po istom principu rađene su i vakcine protiv gripa, znači stari i klasičan metod koji ne treba dodatno objašnjavati – poručio je prof. dr Radovanović i dodao da je efikasnost ove vakcine nešto niža u odnsu na druge dve i iznosi oko 80 odsto.

Takođe, Kinezi su napravili još jednu vakcinu, odnosno firma “Sinovac”, a ona, po rečima našeg sagovornika, deluje isto kao i “Sinofarmova” – ubijeni virus  izlaže se imunološkom sistemu.

Genetska RNK  (“Fajzer” vakcina)

“Fajzerova” vakcina, kako navodi prof. dr Radovanović, pripada modernoj tehnologiji koja se prvi put koristi za razvitak vakcine. Kako kaže, ona je napravljena “uz pomoć genetskog koda virusa koji se ubrizga u telo, koje potom razvija antitela i T-ćelije”.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

– To je potpuno novi, revolucionarni pristup. Deluje tako što se deo virusa, ribonukleinska kiselina (RNK), u kojem su zapisane njegove gentske osobine ubacuje u organizam. To nema veze sa naslednom materijom DNK, jer ne ulazi u jezgro ćelije čoveka, već ostaje u citoplazmi, delu ćelije između njenog omotača i jezgra u kojem je smeštena DNK ili desoksiribonukleinska kiselina  i “tera” ćeliju da sama proizvodi šiljasti omotač koronavirusa. Tada se ćelije ponašaju kao da je uljez u organizmu i stvaraju antitela – istakao je naš sagovornik.

I, naš čuveni radiolog iz Niša dr Aleksandar Ivković je pokušao da detaljno objasni delovanje ove vakcine, a na svom blogu napisao je da genetska “Fajzer”, kao i “Moderna” vakcine deluju tako na ljudski organizam “da daju komandu za pravljenje proteina, koji čine šiljak virusa putem informacione RNK (mRNA) koja je omotana masnom vakuolom”.

Tanjug/Jeff J Mitchell/Pool via AP

Ono što je poznato o ovoj genetskoj vakcini je i da ona zahteva skladištenje u posebnim kutijama u kojima je suvi led da bi se održala temperatura od -70 stepeni Celzijusa, odnosno da bi vakcina mogla da se očuva u nepromenjenom obliku. Pojednina neželjena dejstva zabeležena su posle primanja vakcine i odnose se na bol, otok ili crvenilo na mestu uboda, zamor, glavobolju, bol u mišićima, jezu, bol u zglobovima, povišenu telesnu temperaturu, mučninu, povraćanje, otok limfnih čvorova.

Efikasnost ove vakcine ocenjuje se kao visoka i iznosi 95 odsto, a potrebno je primiti dve doze, u razmaku od tri nedelje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 31. decembra odobrila hitnu upotrebu ove vakcine. Njene prve doze su 24. decembra u Srbiji dobili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad i članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa dr Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog, član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Vektorska vakcina ( Ruska “Sputnjik V” vakcina)

Rusija je prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona – Sputnjik V, još u avgustu 2020. godine.

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Dr Ivković je na svom blogu objasnio da ova vakcina, kao i RNA genetska, ima za cilj da “ubaci gen za proizvodnju spike proteina u ćeliju”, odnosno omotač koronavirusa, koji će podstaći stvaranje antitela u telu čoveka.

Tanjug/Strahinja Aćimović

– Dok su se “Astra Zeneka” i “Oxford” odlučili da nosilac te informacije bude adenovirus, koji je izolovan kod šimpanza, “Gamaleja”, ruski Nacionalni istraživački centar, koji je razvio “Sputnjik V” vakcinu, se odlučila da taj nosač bude humani adenovirus. Adenovirusi koji se koriste, bilo od šimpanze ili humani, su izmenjeni, tako da je umesto dela za replikaciju (razmnožavanje), ubačen gen za proizvodnju spike proteina. Time virus, sam po sebi, ne može da se replicira, već samo daje naredbu ribozomima da proizvedu spike protein, dalje je sve isto kako je opisano za mRNA vakcine – objasnio je dr Ivković.

I, prof. dr Radovanović je dodao da ta dva adenovirusa koriste kao “nosač”, koji će uneti protein koji se nalazi na površini virusa.

– U ovom slučaju informaciju prenosi vektor ili adenovirusi. Tačnije, one služe samo kao transportna sredstva za šiljasti protein prema kojem organizam stvara anitela – rekao je on.

Pročitajte još

Ruski naučnici tvrde da imunitet počinje da se formira posle prve vakcinacije, a ponovna vakcinacija, nakon dve nedelje od prve doze, pojačava imunološki odgovor tela od 92 odsto i ima dugotrajniji efekat.

Na posletku, ističu ovi stručnjaci, važno je da sve tri vakcine imaju isti cilj – da nas zaštite od koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike