Sve o britanskom soju virusa: Stručnjaci otkrili kako se širi, da li je smrtonosniji i može li da "prevari" PCR test

24.01.2021

19:36 >> 21:56

0

Nova varijanta pandemije SARS-CoV-2 koronavirusa prvi put je viđena u Velikoj Britaniji u septembru 2020. godine, a sada je stigla i u Srbiju

Sve o britanskom soju virusa: Stručnjaci otkrili kako se širi, da li je smrtonosniji i može li da "prevari" PCR test
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Nakon što se novi soj koronavirusa pojavio u Velikoj Britaniji, on se proširio i na druge zemlje, a sada je zvanično stigao i kod nas, otkrio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ima li Srbija razloga za brigu i na šta treba da obratimo pažnju otkrili su naši, ali i svetski stručnjaci.

Pixabay

Nova varijanta pandemije SARS-CoV-2 koronavirusa prvi put je viđena u Velikoj Britaniji u septembru 2020. godine, a do decembra je veliki broj građana bio zaražen, što je izazvalo veliku zabrinutost u ovoj zemlji, ali i u Evropi. Kako bi se sprečilo širenje novog soja, mnoge zemlje obustavile su međunarodne letove, međutim, ni to nije sprečilo novu mutaciju virusa da se širi. Tako, ubrzo su Vlade Australije, Italije i Holandije prijavljivali prve slučajeve,a nešto kasnije priključili su se i Island, Danska, Sjedinjene Američke Države, a potom i Grčka i Rumunija.

Da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti u našoj zemlji, svedoče upzorenja epidemiologa i stručnjaka iz Kriznog štaba u našoj zemlji, koji su istakli da “nije moguće da u čitavoj Evropi imamo novi soj, a da nas zaobiđe”.

Profimedia

Upravo to se i desilo ovog vikenda, kada je na Institutu za mikrobiologiju i imunologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu izolovan je britanski soj korona virusa u Srbiji, a koji je u našu zemlju unela žena koja je doputovala iz Londona, a koja je imala negativan PCR test i lakše simptome kovida19.

Po čemu se novi soj razlikuje?

Soj, koji neki stručnjaci nazivaju lozom B.1.1.7, nije prva nova varijanta pandemijskog virusa koja se pojavila, ali se kaže da je i do 70 odsto prenosiviji, a prema pojedinim izvorima i do 30 odsto smrtonosniji od prethodne varijante virusa. Takođe, veliki broj naučnika kaže da ova nova varijanta je brzo postala dominantan soj u delovima južne Engleske i povezana je sa povećanjem stope hospitalizacije.

Tako je i Majkl Osterholm, epidemiolog i član tima za tranziciju koronavirusa predsednika Džoa Bajdena, rekao je da je pregledao izveštaj iz Velike Britanije, kao i druge podatke koji nisu javno objavljeni, i “uveren je da je nova varijanta smrtonosnija”.

Mutacija je prirodni proces

Ipak, da svi virusi prirodno mutiraju i da Sars-CoV-2 tu nije izuzetak smatra epidemiolog prof. dr Zoran Radovanovič. On je za 24sedam rekao da smo mi, na neki način, već prošli kroz jedan broj mutacija ovog virusa.

Printscreen / YouTube

– U pitanju je mala mutacija, a to nije izuzetak jer virus stalno mutira. Lakše se prenosi, ne brže, ali još uvek nemamo dovoljno podataka da bismo sa sigurnošću mogli da tvrdimo da je smrtonosniji – rekao je on i dodao:

– Koronavirus je i u prvom i drugom talasu, posebno na leto, i kod nas prošao određene mutacije, a karatkerisale su ih manje značajne promene u samom virusu. I dalje su vodeći simptomi isti – povišena temperatura, kašalj, kratak dah, ponekad i dijareja…Naravno, klinička slika je šarenolika, ali je tok bolesti ostao isti – poručio je prof. dr Radovanović.

Vidljivost na PCR testu

Pitanje koje veliki broj naših građana muči je i kako je putnica iz Londona bila negativna na PCR testu, dok je

Dr Robert Šorten, stručnjak za mikrobiologiju iz Udruženja za kliničku biohemiju i laboratorijsku medicinu u Londonu nedavno je rekao da “jedna od mutacija u novoj varijanti utiče na jedan od tri genomska cilja koja se koriste u nekim PCR testovima”. To znači da bi se u tim testovima ta ciljna oblast ili „kanal“ pokazao negativnim.

Srbija treća u Evropi po stopi vakcinisanih

Naša zemlja zauzela je treće mesto u Evropi, a šesto u svetu po stopi vakcinisanih protiv koronavirusa na 100 građana, pokazuju podaci “Our world in data” pri Oksfordovskom univerzitetu. Ispred Srbije po stopi vakcinisanih prvom dozom vakcine protiv korone u Evropi su samo Velika Britanija i Malta.

– Ovo je uticalo na sposobnost nekih testova da otkriju virus – rekao je on i dodao:

– Budući da PCR testovi generalno otkrivaju više od jednog genskog cilja, mutacija proteina spike samo delimično utiče na test, smanjujući rizik od lažno negativnih rezultata – istakao je profesor Šorten.

Da li vakcine štite?

Do sada studije sugerišu da će trenutne vakcine zaštititi od nove varijante virusa.

– Da, do sada se pokazalo da nema razloga da verujemo da vakcine ne štite i od novog soja virusa – poručio je prof. dr Zoran Radovanović.

O ovom pitanju danas je govorio i epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, koji je istakao da prema onome što se do sada zna, sve vakcine koje se koriste u Srbiji štite i od novog soja.

Takođe, i šef Kancelarije Svestske zdravstvene organizacije u Srbiji Mariijan Ivanuša rekao je juče da je važno da se građani što pre vakcinišu jer su odobrene vakcine efikasne i protiv novog soja virusa.

– Mutacije će se događati i ubuduće tako da se mora pratiti situacija kako bi se videlo da li ta efikasnost ostaje ili su potrebne manje promene u vakcini. Ono što sada znamo, jeste da su vakcine efikasne za sve viruse koji su u cirkulaciji – naveo je Ivanuša.

Pročitajte još

Naučnici u ovom trenutku rade na tome da saznaju više o ovim sojevima, a do tada složni su u jednom – dok ne steknemo kolektivni imunitet i dalje je ključna prevencija poštovanje epidemioloških mera, odnsono često pranje ruku, nošenje zaštitnih maski i održavanje fizičke distance.

 

Drugi sojevi koronavirusa
Ono što zabrinjava stručnjake je i pojava još jednog soja u Južnoj Africi, koja je izvorno otkrivena početkom oktobra, a uočeno je da deli neke mutacije s varijantom otkrivenom u Velikoj Britaniji. Bilo je slučajeva uzrokovanih ovim sojem virusa i izvan Južne Afrike, pa bi se moglo reći da se ova mutacija širi lakše i brže od ostalih. Trenutno nema dokaza da uzrokuje teže bolesti ili povećani rizik od smrti.
Takođe, nedavno se pojavila i varijanta u Nigeriji, a Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) nadgleda ovaj soj, ali, prema njihovim informacijama, nema dokaza koji ukazuju na to da ova varijanta uzrokuje ozbiljniju bolest ili pojačano širenje kovida19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike