U Srbiji oko 1,5 miliona kuća i stanova zreli za obnovu, a neke isplativije srušiti

22.02.2021

19:00 >> 06:59

0

Autor: R.M.

Goran Rodić iz PKGIS kaže da su nam zgrade u proseku starije od 50 godina, a da godinama nije ulagano u njihovo održavanje

U Srbiji oko 1,5 miliona kuća i stanova zreli za obnovu, a neke isplativije srušiti
Copyright Pixabay

U Srbiji postoji oko 1,5 miliona stanova i kuća koji su “zreli” za rekonstrukciju, a neke bi jeftinije srušiti, kaže za “24sedam” potpredsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije Goran Rodić.

Ne prođe mesec u Srbiji, a da mediji ne objave kako je negde pala neka fasada i oštetila nešto ili je neko povređen.

Goran Rodić kaže da nema evidencije o tome koliko je zgrada “zrelo” za rekontrukciju u Srbiji, a da je su stambene zgrade stare u proseku preko 50 godina.

– Zgrade skoro uopšte nisu održavane jer su dugo bile državne, a posle ljudi nisu imali pare da ih održavaju. Ako hoće da se zavede red mora da se izvrši popis stambenog fonda. Samo u Beogradu fali oko 16.000 liftova! A gde su elektroinstalacije ili energetska efikasnosti… to je kastatrofa! – kaže Rodić.

Foto: Printscreen Youtube B92

Nešto jeftinije srušiti, nego renovirati

On dodaje da je sve “zrelo za debelu rekonstrukciju” a da čak postoje objekti koje je jeftinije srušiti nego obnavljati.

– Pre nekoliko godina radili smo istraživanje u kom smo procenili da ima negde oko 1,5 miliona stanova i kuća koji su zreli za debelu rekonstrukciju, a možda je za neke isplativije da se sruše nego da se renoviraju. Što se tiče i samog urbanizma to je katastrofa, jer ne daj Bože da dođe do nekog zemljotresa ili požara padali bi objekti jedni na druge – tvrdi Rodić i dodaje da se radi o blizu 90 miliona kvadrata stambenog prostora koje treba renovirati.

Poslednji u nizu incidenata desio se u petak, kada je zid jedne kuće na Voždovcu pao na autobus. Međutim, ovo nije usamljen slučaj pa je tako prošle godinu u novembru pao zid kuće na Čukarici, prilikom čega je povređen stariji bračni par.

Važnije im pare nego bezbednost

Takođe, prošle godine u decembru pala je fasad u Ulici serdara Janka Vukotića na Labudovom brdu.

Rodić objašnjava da je čest slučaj da fasade otpadaju i sa zgrada novijeg datuma.

Pročitajte još:
– To je zato što se juri za parama, a ne za sigurnosnim uslovima. Retko je da zgrad, recimo, ima protipožarna creva ili neke druge bezbednosne uređaje. Mnogo toga je građeno stihijski i bez ikakvog poštovanja zakona. Kada bi radili “debelu” analizu svašta bi se tu još našlo – objasnio je Rodić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike