Ekskluzivno: Prof. dr Zoran Radovanović o situaciji u Srbiji, da li su nam tu brazilski, južnoafrički soj virusa i kako dalje da se borimo

09.03.2021

19:30 >> 12:09

0

Autor: Radmila Briza

Bivši profesor dr Predraga Kona otkriva da je epidemiološka situacija krajnje zabrinjavajuća, stručnim rečnikom, ona se označava kao nepovoljna, a negde i

Ekskluzivno: Prof. dr Zoran Radovanović o situaciji u Srbiji, da li su nam tu brazilski, južnoafrički soj virusa i kako dalje da se borimo
Copyright Printscreen/Youtube, TV Most Novi Sad

– Trenutna epidemiološka situacija je krajnje zabrinjavajuća. Stručnim rečnikom, ona se označava kao nepovoljna, a negde i kao katastrofalna – kaže u intervjuu za „24sedam“ prof. dr Zoran Radovanović, ugledni srpski epidemiolog, inače bivši profesor dr Predraga Kona, člana Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji. Inače, sednicu tog tela za sutra je najavio u petak upravo dr Kon, ali je ona danas otkazana. Bez obzira na to, ličnu konstataciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji dali su prethodnih dana i pojedini članovi Kriznog štaba, čak je dr Kon tražio potpuno zatvaranje, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa među stanovništvom, ali se to do danas nije desilo.

Da li bi na narednoj sednici Kriznog štaba trebalo da se uvedu policijski čas i vanredno stanje ili samo jedna mera od te dve i zbog čega?

-To nisu međusobno isključivi pojmovi. Postoji vanredno stanje bez policijskog časa i policijski čas mimo vanrednog stanja. Vanredno stanje (engl. Martial law) uvodi se po Ustavu, kada je opstanak države u pitanju. Suspenduju se neke građanske slobode, a na ulicama se pojavljuje vojska. Ograničenje kretanja, uključujući potpunu zabranu kretanja, odnosno policijski čas (engl. curfew) može da naloži ministar zdravlja, kada postoji vanredna situacija izazvana epidemijom od većeg epidemiološkog značaja, kako glasi tačna formulacija po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ista ovlašćenja ima i ministar unutrašnjih poslova, ako je vanredna situacija nastala usled poplave ili druge elementarne nepogode, kako predviđa Zakon o sprečavanju katastrofa.

Ako pretpostavimo uvođenje takvih mera, koliko bi trebalo one da traju?

-Ako se očekuje ozbiljan efekat, protivepidemijske mere bi morale da se rastegnu bar na 14 dana.

Zbog čega pojedini članovi Kriznog štaba vrlo glasno traže „lokdaun“ i šta nam to govori o trenutnoj epidemiološkoj situaciji?

-Kada pominju tu čudnu reč, misle na zatvaranje građana po kućama. Nije, međutim, u tome suština. Važno je sprečiti bliske međuljudske kontakte, a to se može postići zabranom skupova i drugih masovnih događaja. Nema razloga da se onemogući pojedinačno kretanje, odnosno da se ne dozvoli šetnja dvoje ljudi, uključujući i njihovu decu. Izlazak van kuće važan je i za fizičko i za mentalno zdravlje.

Printscreen/Youtube, Nova S

Zašto tako nešto nije pominjano kada smo imali, prema zvaničnim podacima, 8.000 novoinficiranih slučajeva dnevno?

-Nejasni su razlozi relativne pasivnosti Kriznog štaba tokom prethodne jeseni. Moralo se reagovati mnogo pre te dramatične situacije, kako do nje ne bi ni došlo. Znalo se da predstoji treći talas, ali se čekalo da dostigne vrhnunac, pa da zatim počne skoro spontano da se povlači.

Da li je tačno, odnosno kojim informacijama raspolažete, da je 30 odsto građana, koji imaju simptome kovida, inficirano takozvanim britanskim sojem koronavirusa, kao što saopštavaju lekari iz kovid bolnica, i šta to konkretno znači?

-Ispitivanja sojeva nisu kod nas dovoljno obuhvatna, ali je tačno da ta varijanta čini oko trećine svih izolata uzročnika kovida 19. Međutim, ako već nismo, uskoro ćemo se suočiti sa brazilskim, južnoafričkim i ko zna kojim još sojem. Strategija borbe ostaje ista, a razlika je što se britanski soj nešto lakše prenosi, dok o ostalima još nemamo dovoljno informacija. Razlog za brigu je što vakcinalna zaštita može da se pokaže slabijom prema varijantama virusa značajno različitim od originalnih, korišćenih za spravljanje vakcine.

Da li je ili će biti ugrožen proces vakcinacije protiv kovida zbog širenja koronavirusa, ali i drugih respiratornih infekcija među stanovništvom?

-Akutna zarazna bolest je razlog za odlaganje vakcinacije. Pored toga, infekcije pogađaju i zdravstvene radnike, čije prisustvo na vakcinalnim punktovima dodatno proređuje potreba da budu u sve opterećenijim kovid bolnicama.

Pročitajte i

Šta bi moglo da bude potencijalno rešenje trenutne epidemiološke situacije u Srbiji?

– Lekari, udruženi u grupu Ujedinjeni protiv kovida, još 11. oktobra, pre početka novog talasa, dostavili su Ministarstvu zdravlja detaljan plan šta se mora činiti po fazama. Tu se, između ostalog, predlaže, a tako ću i da završim:

– obustavljanje svih skupova i događaja,

– potpuna obustava rada ugostiteljskih objekata (dozvoljena dostava na kućnu adresu),

– obustava svih sportskih i kulturnih dešavanja,

– dozvoljen rad samo prehrambenim prodavnicama,

– rad od kuće,

– na otvorenom kretanje u grupama od dvoje, ne računajući decu ispod 12 godina,

– savet za kućne posete samo urgentne prirode,

– organizovan rad vrtića i nižih razreda u školama, kao opcija za roditelje esencijalnih profesija, ostalo obrazovanje online,

– gradski prevoz samo za esencijalna i neodložna putovanja, limitiran samo na sedeća mesta…

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike