"Kršenje mera - to je inat koji obara moral zdravstvenim radnicima": Dr Kon otkrio da se epidemija polako smiruje

05.04.2021

07:02 >> 08:02

0

U Srbiji je do juče u 15 sati na koronavirus testirano 11.711 građana od kojih je 3.304 novozaraženih

"Kršenje mera - to je inat koji obara moral zdravstvenim radnicima": Dr Kon otkrio da se epidemija polako smiruje
Copyright Predrag Kon/Antonio Ahel/ATAImages

Kršenja mera protiv širenja koronavirusa obara moral lekara i drugih zdravstvenih radnika, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, koji je dodao da, ako se nastavi ovakav trend vakcinacije, iz maksimuma drugog pika trećeg talasa izlazimo za dva meseca.

Dr Kon je danas u Jutarnjem programu RTS-a rekao da kršenje mere predstavlja inat.

To je neka vrsta inata, neka vrsta prkosa i borbe za život na njima svojstven način – rekao je i istakao je da je to potpuno iracionalno, pogrešno i ne služi ničemu, osim destimulaciji i obaranju morala zdravstvenih radnika.

Tanjug/AP Photo/Felipe Dana)

Na pitanje da li se tome može stati na put i kako, Kon je rekao da ne zna, ali da primena neke vrste sile ne dolazi u obzir.

Dr Kon se potom osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju i njenom analizom zaključio da Srbija nije u lošoj situaciji i da pokazatelji ukazuju na to da se pandemija smanjuje.

– Pokazatelji su jasni da se ovo smanjuje i da izlazimo iz maksimuma drugog pika trećeg talasa – rekao je šef Kriznog štaba i objasnio da ta brzina izlaska iz trenutne situacije zavisi od toga koliko se građana vakciniše, ali i od sprovođenja restriktivnih mera.

– Ako bi se ovakav trend nastavio, to će trajati još jedno dva meseca – poručio je on.

Kada je reč o broju obolelih, dr Kon je rekao da postoji stabilizacija na visokom nivou i da o tome nema dileme, a u Beogradu se jasno vidi da počinje pad.

O novim merama

Govoreći o novim merama koje su danas stupile na snagu, dr Kon je rekao da je trebalo nekome omogućiti da radi tako da rizik bude minimalan.

Tanjug/Strahinja Aćimović

On je ponovio da će bašte restorana i kafića raditi sa pola kapaciteta, da posetioci u njima moraju da nose maske kad ne konzumiraju piće i hranu i da razmak između stolova mora da bude najmanje dva metra.

Prema njegovim rečima, konobari moraju da budu zaštićeni, a sada je prilika da se iskažu oni koji tvrde da se kontrola stalno vrši.

Beograd – šampion vakcinacije

Epidemiolog je naveo i da se razgovara o aktiviranju nastave u školama, ali je istakao da bi trebalo imati u vidu da se u mnogim zemljama povećao broj obolelih kad se nastava aktivirala.

Dr Kon je naglasio da je Beograd šampion kada je reč o broju vakcinisanih pošto je u prestonici otprilike trećina punoletnog stanovništva vakcinisana.

– Ko odabere da se ne vakciniše, odabrao je virus – upozorio je on i dodao da, kada je u pitanju kolektivni imunitet, “to nije izmereno” i da može samo da se “procenjuje na osnovu broja onih koji su preležali bolest i koji su vakcinisani”. A, ta procena je, kako kaže, relativna, između 40 i 50 odsto.

Pročitajte još
Podsećamo, u Srbiji je do juče u 15 sati na koronavirus testirano 11.711 građana od kojih je 3.304 novozaraženih.

Preminulo je 36 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 292 obolela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike