Izašla rešenja završnog testa iz srpskog jezika: Proverite da li ste uradili ispravno (FOTO)

18.06.2024

12:55

0

Autor: R.M.

Učenici su na testu imali 20 pitanja, jedan deo je bio na zaokruživanje, a drugi deo na dopunjavanje

Izašla rešenja završnog testa iz srpskog jezika: Proverite da li ste uradili ispravno (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Đaci u osnovnim školama širom Srbije završili su u 11 sati polaganje testa iz srpskog jezika na maloj maturi.

Ministarstvo prosvete objavilo je rešenja tog testa na svom sajtu a učenici su na testu imali 20 pitanja. Jedan deo je bio na zaokruživanje, a drugi deo na dopunjavanje.

Svi mali maturanti koji su polagali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika moći će da vide "ključ", odnosno rešenja, i time procene koliko su uspeha imali na testu.

Rešenja su dostupna na sledećem sajtu: https://prosveta.gov.rs/vesti/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-5/

Ispit je moglo da polaže 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Odrasli će sve testove polagati 18. juna.

Pogledajte rešenja zadataka:

Ministarstvo prosvete
 
Ministarstvo prosvete
 

 

Sutra će se za sve male maturante održati test iz matematike, a prekosutra iz izbornog predmeta.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije za Tanjug da su sve preduzeli da bezbednost pre svega dece, a i samih testova i tajnost budu na nivou. 

"Zadaci će biti kao i ovih godina po težini - osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, tako da ćemo imati priliku da 66.970 učenika osmog razreda pristupi ispitu", navela je ministarka.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike