Probni završni ispit ispunio očekivanja: Ali neki đaci moraju ozbiljno da prionu na pripremu do juna, a ovo su im slabe tačke

26.03.2024

19:51

0

Autor: I.K.

Pred njima je još tri meseca priprema za polaganje, a kako 24sedam saznaje, nije bilo posebnih iznenađenja

Probni završni ispit ispunio očekivanja: Ali neki đaci moraju ozbiljno da prionu na pripremu do juna, a ovo su im slabe tačke
Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Osmaci su u petak i subotu polagali probni završni ispit kako bi proverili svoje znanje i upoznali se sa tipom zadataka koje će polagati u junu na završnom ispitu. Ministarka je ocenila da je ispit realizovan uspešno, a nastavnici sada pregledaju testove, da se vidi kakav su uspeh đaci postigli, šta im je predstavljalo najveći problem.

Pred njima je još tri meseca priprema za polaganje, a kako 24sedam saznaje, nije bilo posebnih iznenađenja.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Ministarka prosvete obišla je đake prvog dana probnog završnog ispita

 

- Oni koji su inače dobri đaci i koji su se pripremali tokom godine, kažu da im nije bilo teško. Međutim, dobar procenat đaka kao da nije ozbiljno shvatio da mora dodatno da se priprema, pa nije baš dobro uradio test. To i jeste svrha ovog probnog testa, da svako proceni svoje znanje, da vidi kojim oblastima ne vlada dobro, pa da u narednim mesecima poradi na tome kako bi što bolje uradio završni ispit - kaže za 24sedam nastavnica koja je prisustvovala testu.

Navodi da uglavnom rezultati ovog testa odgovaraju ocenama tih đaka u školi, što pokazuje realnu sliku njihovog znanja, ali i da test nije bio pretežak i izvan onoga sa čim su se deca tokom školovanja susretala.

Svrha probe da se učenici pripreme

Ove godine, kao i ranijih godina, nešto veći izazov, a za mnoge nerešiv problem, predstavljali su, kada je reč o testu iz srpskog jezika, dugački odlomci književnih dela, a iz matematike - geometrija. Kada je reč o dugačkim tekstovima, odlomcima, đacima je najveći problem razumevanje pročitanog i shvatanje šta se od njih traži. 

Kako iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja navode za 24sedam, probni završni ispit ima funkciju da se učenici pripreme za sve okolnosti kroz koje će proći na završnom ispitu u junu.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

- Važno je da vide koliko im je vremena potrebno za rad, kakve su procedure, pa i način na koji se ispituju njihova postignuća. Takođe, ovo testiranje je prilika da učenici procene na šta treba posebno da obrate pažnju, odnosno ako se pokaže da u nekim oblastima nisu sigurni u svoje znanje, mogu preciznije da isplaniraju dalji rad - navode za 24sedam iz Zavoda.

Umesto kombinovanog testa, predmet po izboru

Kada je reč o rezultatima probnog završnog ispita, kao i svake godine, škole interno obrađuju rezultate, pa nema statističkih podataka o postignućima cele populacije.

Podsetimo, ove godine, kao i prošle, umesto kombinovanog testa đaci polažu jedan predmet po izboru između geografije, biografije, istorije, fizike i hemije. Posle ovog probnog testa, moći će da promene izbor od 8. do 11. aprila, a posle toga više neće imati mogućnost promene.

Završni ispit biće sproveden 17, 18. i 19. juna. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, a konačni 24. juna. 

Liste želja đaci će popunjavati 25. i 26. juna elektronski na portalu ili u školi. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 1. jula. Detaljan kalendar obaveza možete pogledati na sajtu mojasrednjaskola.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike