Koji specijalitet se često jeo na dvoru Nemanjića? Gastronom otkrio stara srpska jela, koja jedemo i danas

28.05.2024

16:52

0

Prava izvorna srpska kuhinja datira još od Nemanjića

Koji specijalitet se često jeo na dvoru Nemanjića? Gastronom otkrio stara srpska jela, koja jedemo i danas
Copyright Profimedia

Srbija se trenutno nalazi u top 20 najpopularnijih kuhinja sveta, na listi popularnog gastronomskog sajta Tejst Atlas. Nutricionista Milka Raičević smatra da je visokoj oceni najviše doprineo ukus naše hrane.

- Znamo i sami da imamo jedno kvalitetno meso i kvalitetan način uzgoja životinja, pripreme hrane što je jako važno poštovanja tradicije. Moram da skrenem pažnju da je ipak ukus najbitniji. Svi koji su probali naša nacionalna jela morali su da daju srpskoj kuhinji tu ocenu jer je to vrh kvaliteta - rekla je Raičević.

Mladen Pršić, kuvar i nastavnik veština Visoke hotelijerske škole smatra da je plasman Srbije u prvih 20 kulinarskih sila apsolutno zaslužen.

- Samim tim što smo dospeli na 20 mesto u svetu to je pokazatelj da srpska kuhinja konačno dobija svoje zasluženo mesto u svetu zahvaljujući tim sjajnim gastronomskim proizvodima koje mi stvaramo, kao i vrhunskim kuvarima koji ih promovišu.

Profimedia
Kavijar

Na pitanje koji su autentični srpski nacionalni specijaliteti, a koji zapravo dolaze iz stranih kultura rekao je:

- Prava izvorna srpska kuhinja datira još od Nemanjića. Ono što je zanimljivo jeste da se na dvoru Nemanjića jeo kavijar samo pod drugim imenom - ikra. To je uglavnom bila ikra od morune i jesetre. Koristile su se neke sjajne namirnice. A jela koja spadaju u izvornu srpsku kuhinju su zapravo kačamak, cicvara i razni mlečni proizvodi - objasnio je on za Kurir.

- Proizvodnja sira je bila veoma raširena od davnina kako bi ovaj proizvod održao snagu ljudima tokom teških poljoprivrednih radova. Imali smo odavno kulturu od tri obroka dnevno. Dolaskom osmanskog carstva stvari su se malo promenile, ali i jela koja su tada došla poput sarme recimo su značajno modifikovana u srpskom načinu pripreme i bitno se razlikuju od načina kako se prave u Turskoj ili Grčkoj - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike