Memorijalni skup “Milenko Pavlović": Čast heroju na nebu odali sportski piloti, avio-modelari i helikopterske jedinice Vojske i MUP-a

12.05.2024

08:51

0

Na trećem memorijalu, Aero-klub Valjevo imao je podršku helikopterskih jedinica vojske i policije

Memorijalni skup “Milenko Pavlović": Čast heroju na nebu odali sportski piloti, avio-modelari i helikopterske jedinice Vojske i MUP-a
Copyright RTS printscreen

Na sportskom aerodromu u Divcima održan je treći memorijalni skup “Milenko Pavlović". Pukovniku-pilotu, koji herojski izgubio život iznad Valjeva pre 25 godina, poštu su odali sportski piloti, avio-modelari i helikopterske jedinice Vojske i MUP-a, letačkim danom u njegovom zavičaju.

Sportski avioni, jedrilice i helikopteri nadletali su Valjevo, Osečinu i Gornje Crniljevo u čast pilota pukovnika Milenka Pavlovića - četvrt veka od njegove borbe u Migu 29 sa neispravnim radarom protiv 16 NATO aviona.

RTS printscreen
 

 

"Brzo je proletelo 25 godina, to je gotovo čitava večnost za nas, ali mi i te kako čuvamo sve te slike, sva ta sećanja, sve te događaje, sve te aktivnosti i u obavezi smo da nikada ne zaboravimo lik, delo i hrabrost Milenka Pavlovića", rekao je pilot instruktor Boriša Mandić.

Na trećem memorijalu, Aero-klub Valjevo imao je podršku helikopterskih jedinica vojske i policije.

"Klubovi bi trebalo da budu mrestilište mladih vazduhoplovaca koji će kasnije ići u vojsku, u civilstvo, gde već da lete i tako da to nam je osnovna ideja", kaže direktor tog aero-kluba Slobodan Andrić.

RTS printscreen
 

 

Prilika da se mladima približi nebo

Gordan Pavlović, general RV i PVO, ističe da je ovo prilika da se mladima "približi nebo".

"Ovo je prilika za tu decu koja imaju 14, 15, 16 godina da se upoznaju sa nebom, da im se to nebo približi, a najbolji način je ovako kroz aero-klubove i da se oni učvrste i opredele u svojoj želji i stremljenju da postanu piloti", rekao je general Pavlović.

RTS printscreen
 

 

U helikopteru pete genaracije "erbas H 145 M" Vojske Srbije ekipu RTS-a, da zabeleži kadrove u čast nebeskog heroja pilota Milenka Pavlovića, vozili su kapetani prve klase, Anja Krneta i Miloš Janković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike