Žale se da im zbog poznatog leka "upada" lice i opada kosa: Stručnjaci objasnili o čemu se zapravo radi

11.05.2024

20:35

0

Autor: I.K.

Na društvenim mrežama neke žene se žale nakon korišćenja poznatog leka za dijabetes, koji neki koriste i za mršavljenje

Žale se da im zbog poznatog leka "upada" lice i opada kosa: Stručnjaci objasnili o čemu se zapravo radi
Copyright Profimedia

Na društvenim mrežama pojavile su se žene koje se žale na navodno negativne efekte korišćenja popularnog leka Ozempik, koji je namenjen ljudima koji boluju od dijabetesa, ali se sve ćešće zloupotrebljava u pokušajima brzog skidanja kilograma.

Tako su se na društvenim mrežama pojavile dame koje se žale na nešto što je nazvano "Ozempik stražnjica" i "Ozempik lice". 

One, naime, navode, da im je stražnjica "nestala", "istopila se", ali to smatraju kao manu i nedostatak. Takođe sve više se žale i to što su im obrazi manji zbog mršavljenja, pa kažu da im je lice "upalo". 

@radyrahbanmd Have you heard of “Ozempic Face”? Share your thoughts and comments below. In the past, I’ve spoken about Ozempic and my thoughts surrounding it. Now let’s dive deeper into how it impacts on the face aka “Ozempic Face”. Is Ozempic Face a new phenomenon, or some fancy words for the general effects of rapid weight loss? Here are my 2 cents… #ozempicface #drradyrahban #boardcertifiedplasticsurgeon ♬ original sound - Dr. Rady Rahban

A neke korisnice tvrde da sada posle korišćenja Ozempika mogu bukvalno da "osete svaku kost", piše Daily Mail.

Nije do leka

Lekari međutim napominju da ova posledica nije do medicine ni do leka, nego do činjenice da koža ne može da isprati nagli gubitak kilaže i da se otud korisnicima čini da je u pitanju neka nuspojava. Zapravo je samo reč o neminovnoj posledici na koju verovatno većina onih koji žele brzo da smršaju nije spremna.

Zadnjica je jedna od oblasti u kojoj se akumulira potkožna mast koja brzo i nestaje tokom gubitka težine, pa se otud brzo i uočava njen nedostatak pri naglom gubitku težine. Takođe, ukoliko se redovno ne vežba i mišići - gluteusi mogu da se smanje.

Pojedine žene ističu upravo nagli gubitak zadnjice, ali i obraza na licu. Tvrde da njihova stražnjica izgleda toliko loše da moraju da je prikriju nečim, te da neće moći tako na plažu da idu.

Lekari savetuju da se opuštena koža može zategnuti vežbama kao što su čučnjevi i iskoraci, pa i podizanjem tegova.

 

@lynnesjourney Help! I don’t have Ozempic face, however I do have Mounjaro butt! All the fat has left the rear! No junk in the trunk, no more booty. What do I do now? #mounjarojourney #weightloss #ozempic #ozempicface #mounjarobutt #weightlossjouney #Workout #bodycare #mounjaro #needadvice ♬ original sound - LynneG

 

Upozoravaju ipak da je potrebno nekad i do godinu dana ili više da se koža oporavi. Neki lekari savetuju pacijente na procedure za zatezanje kože. 

S druge strane, popularnost leka sve više raste. Iako je zvanično odobren samo za upotrebu kod pacijenata sa dijabetesom, neki lekari ga prepisuju i onima koji  žele da izgube samo nekoliko kilograma.

Posledice naglog mršavljenja

Dr Reka Kumar takođe na TikToku objašnjava da navodni nusefekti leka koje ljudi prijavljuju nisu posledica medicine već naglog mršavljenja što takođe pokazuje da naglo mršavljenje nije dobro te savetuje ljude da na zdrav način regulišu svoju telesnu težinu kako se ne bi javljali neželjeni efekti.

 

@joinfound From “Ozempic® butt” to “Ozempic® face,” everyone seems to be concerned about the cosmetic side effects of these medications. So we asked our Chief Medical Officer, @drrekhakumar, to share her advice to concerned patients. The TL;DR is that it’s important to work with a medical professional when starting medications like Ozempic, to make sure you’re maintaining healthy muscle. Curious if weight loss medication could be the right fit for you? Tap our 🔗 in bio and take our 5-minute quiz 💚 . . . #JoinFound #weightloss #weightlossjourney #weightlossmedication #weightlossgoals #weightcare #weightlosscommunity #obesity #obesitymedicine #fyp #fypシ ♬ Funk It Up - Official Sound Studio

 

Međutim, na mrežama se pojavljuju i žene koje tvrde da im opada kosa otkad koriste lek, a  američka Uprava za hranu i lekove (FDA) trenutno ispituje izveštaje da je Ozempik doveo do gubitka kose ili alopecije.

 

Tako je influenserka Klaudija Ošri (29) koja je smršala 30 kilograma, tvrdila da joj je kosa opadala u grudvama dok je bila na Ozempiku.

Instagram/girlwithnojob
 

Ona je na Instagramu objavila: „Kosa se nije istanjila, ali je počela da se linja. Trebalo je šest do devet meseci da se vrati u normalu", navela je influenserka.

FDA je potvrdila da ispituje uzročno-posledičnu vezu ali nije još saopštila da li veza između opadanje kose i Ozempika postoji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike