Kristina i Milica su ponos Srbije: Prijavile su se na kurs za podoficire, imaju jedan zajednički san (FOTO)

23.04.2024

13:41

0

Budući podoficiri treba da prođu kurs u trajanju od devet meseci

Kristina i Milica su ponos Srbije: Prijavile su se na kurs za podoficire, imaju jedan zajednički san (FOTO)
Copyright RINA

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurs za 200 podoficirskih mesta koje bi trebalo da popune kandidati iz građanstva. Osnovni uslovi koje kandidati moraju ispuniti jesu da su rođeni 1989. godine i kasnije, da imaju završenu srednju, četvorogodišnju školu i da su zdravstveno i fizički sposobni.

Budući podoficiri treba da prođu kurs u trajanju od devet meseci, nakon čega će biti prevedeni u aktivnu vojnu službu na neodređeno vreme, a konkurs je otvoren do 30 aprila.

Dvadesetogodišnja Kristina Bogićević iz Kragujevca oduvek je želela da bude deo Vojske Srbije, sada je odlučila da tu svoju davnašnju želju ostvari i prijavila se na ovaj podoficirski kurs iz redova građanstva.

- Oduvek sam htela da budem deo vojnog sistema, i podstakla me ta dinamika u poslu. Na početku nisam imala podršku porodice, ali su vremenom prihvatili moju odluku i svatili su da je to nešto što ja zaista volim. Samim tim, njihova podrška sada mi mnogo znači i volim što sam deo ovog sistema - rekla je za RINU Kristina.

I njene kolege bile su odlučne da postanu deo vojske Srbije, kako kažu, a kurs za podoficire iz redova građanstva, prava je prilika da ostvare svoje snove pa im nijedan zadatak ne pada teško.

- Moj životni san bio je da obučem vojničku uniformu i budem deo Vojske Srbije. Pohađanjem ovog podoficirskog kursa, radim na ostvarenju tog sna i kroz par meseci ću sa ponosom nositi svoj prvi podoficirski čin - kaže Milica Vesović, kandidatkinja za podoficira.

Kurs za podoficire iz redova građanstva samo je prvi korak, jer su pred ovim mladim ljudima veike mogućnosti za napredovanje u službama Vojske Srbije.

- Radno vreme i primanja omogućuju da se školovanje nastavi, postoji i deo podoficira koji su primanja iskoristili za sopstveno dalje usavršavanje upisujući i završavajući više nivoe obrazovanja. Nije retkost sresti ni podoficira za zvršenim diplomskim ili postdiplomskim studijama, odnosno akedamskim zvanjem. Imali smo i zastavnika sa titulom doktora nauka koji je sada angažovan na Univerzitetu odbrane, istakao je major Vladimir Tišić - načelnik grupe za obuke u komandi centra.

RINA
Major Vladimir Tišić

Kada završe kurs ovi mladi i hrabri ljudi dobiće čin vodnika i biće raspoređeni na neodređeno radno vreme u jedinice Vojske Srbije kao podoficiri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike