Digitalno doba donelo je ogromne prednosti, ali i brojne izazove

17.04.2024

13:55

0

Platforma „Čuvam te“ je digitalna aplikacija koja omogućava svakome da prijavi nasilje nad detetom ili nasilje u kome učestvuje dete

Digitalno doba donelo je ogromne prednosti, ali i brojne izazove
Copyright MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU/ DEJAN UROŠEVIĆ

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Digitalno poručila je danas na konferenciji „Bezbednost dece u digitalnoj epohi“, koju je organizovala Fondacija "Angelina", da nam je digitalno doba donelo ogromne prednosti, ali i brojne izazove, među kojima je i digitalno nasilje nad decom, istakla je na.

Kisić je naglasila da je zbog toga veoma važno ići u korak sa vremenom i razvojem digitalnog sveta, a da je jedan od odgovora države na ove izazove platforma "Čuvam te", čiji je cilj zaštita dece od svih oblika nasilja, a na kojoj je do sada prijavljeno 3.313 slučajeva nasilja.

Ministarka je rekla da se od ovog broja 19,1 odsto odnosilo na digitalno nasilje, ali na žalost, najveći broj prijava odnosi se na fizičko nasilje, gotovo polovina, onda sledi psihičko nasilje, pa vršnjačko nasilje.

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU/ DEJAN UROŠEVIĆ
 

 

Kisić je ukazala da platforma „Čuvam te“, u čijem je nastanku i razvoju učestvovalo i Ministarstvo za brigu o porodici i demograifju, predstavlja digitalnu aplikaciju koja omogućava svakome da prijavi nasilje nad detetom ili nasilje u kome učestvuje dete, kako bi nadležni organi, policija, školska uprava i centri za socijalni rad, mogli da reaguju i preduzmu korake iz svojih nadležnosti.

Ministarka je, kada je u pitanju bezbednost dece u digitalnoj epohi, a ne umanjujući značaj svih u lancu zaštite dece, istakla i značaj porodice, koja je naša baza i mesto na kome crpimo energiju i mesto gde se učimo pravim vrednostima. 

Kisić je zahvalila Fondaciji „Angelina“ i Anđelku Aćimoviću na organizaciji ove konferencije, koja je okupila direktore, pedagoge, psihologe, učitelje i nastavnike beogradskih osnovnih i srednjih škola, i na prilici da se razmene mišljenja i iskustva o ovoj izuzetno važnoj temi. 

Hvala ovoj fondaciji i Anđelku što nas je sve okupio i što svoju snagu, uprkos najstražnijoj tragediji koja je zadesila njegovu porodicu, usmerava da druga deca budu zaštićena, rekla je ministarka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike