Novi opasan trend među mladima! Udišu gas smejavac sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama! Stručnjaci upozoravaju na oštećenja mozga

17.04.2024

11:13

0

U medicini gas azot-suboksid ima široku primenu, a najčešće se koristi da bi se pacijenti održali u anesteziji, kod stomatoloških intervencija, na porođaju

Novi opasan trend među mladima! Udišu gas smejavac sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama! Stručnjaci upozoravaju na oštećenja mozga
Copyright Profimedia

Gas azot-suboksid se osim u medicini koristi u prehrambenoj i motornoj industriji. Postao je popularan i na pojedinim žurkama kao "gas smejavac". Lako je dostupan, a zdravstveni radnici objašnjavaju da je opasan iz više razloga. Moguća je i zavisnost.

U medicini se gas azot-suboksid koristi više od 30 godina, legalno i kontrolisano. Na žurkama, ilegalno i bez kontrole, kao "gas smejavac". 

U javnosti se podigla buka oko toga da ga mladi udišu i kombinuju sa alkoholom i psihoaktivnim lekovima.

Trajna oštećenja mozga, pa i smrt

Prof. dr Aleksandra Buha Đorđević sa Farmaceutskog fakulteta kaže da to može dovesti do naglog pada krvnog pritiska, do srčanih aritmija. Takođe, dolazi do opadanja nivoa kiseonika u krvi koja stiže do mozga, što može i izazvati čak i trajna oštećenja mozga pa u nekim ekstremnim situacijama i trenutnu smrt.

Privatna arhiva/privatna arhiva /Aleksandra Buha Đorđević
 

 

Bilo koji lek, bez obzira na to da li je u obliku tablete, praha ili gasa, a koji nije namenjen za medicinsku upotrebu, nije dozvoljeno koristiti i može izazvati niz neželjenih efekata, objašnjava rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS prof. dr Nebojša Lađević.

-U određenim populacijama pacijenata koji, na primer, imaju emfizem pluća, bronhijalnu astmu, koji imaju nedostatak vitamina B12, koji su anemični, koji imaju multiplu sklerozu, taj lek posebno izaziva više negativnih efekata -  navodi rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

Upotreba gasa azot-suboksid

U medicini gas azot-suboksid ima široku primenu, a najčešće se koristi da bi se pacijenti održali u anesteziji, kod stomatoloških intervencija, na porođaju... To je slab anestetik, ali dobar analgetik.

-Mi ga mešamo zajedno sa kiseonikom i mi ga primenjujemo pacijentima u smeši sa kiseonikom, ali nikada ga ne dajemo izolovano kao samog, tako da jedna nestručna primena toga anestetika gasa može dovesti, naravno, i do smrtnog ishoda - objašnjava za RTS dr Lađević.

Ovaj gas se koristi i u prehrambenoj industriji, ima ga u boci šlaga, pojačava snagu motora.

Kada se udiše gas smejavac u povećanim koncentracijama ne može da se kontroliše motorika, pa su padovi i povrede česti.

Kako se pakuje pod pritiskom i često je veoma hladan, može izazvati opekotine usana, grla, nosa, oštetiti pluća.

Profimedia
 

 

 

"Gas smejavac" izaziva psihičku zavisnost

Kako se ne razlaže u krvi, gas brzo dostiže visoku koncentraciju, ali se dejstvo gubi posle dva tri minuta.

Osoba koja zloupotrebljava gas vremenom ima sve veću i snažniju želju da ga koristi, navodi dr Aleksandra Buha Đorđević.

-Posle određenog vremena on utiče na izuzetno štetno na naš nervni sistem, budući da oštećuje vitamin B12 koji je neophodan za normalno funkcionisanje našeg nervnog sistema. Može doći i do oštećenja mozga u smislu da se javlja depresija, psihoza - objašnjava Buha Đorđević.

Jeste reč o psihoaktivnoj supstanci, ali nije na listi zabranjenih i može se nabaviti vrlo lako. Za sada u našoj zemlji ne postoje podaci o tome ko ga i gde nelegalno koristi, kao ni propisi koji sankcionišu takvu upotrebu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike