Kisić u Ženevi: Srbija jedina država u regionu koja je 2022. zabeležila porast broja rođene dece

19.10.2023

13:17

0

Predstavljajući izveštaj o oceni napretka u ostvarivanju ICPD Programa akcije za Srbiju, Kisić je naglasila da je Srbija jedna od retkih država koja je institucionalizovala pitanja demografije

Kisić u Ženevi: Srbija jedina država u regionu koja je 2022. zabeležila porast broja rođene dece
Copyright Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić učestvovala je na plenarnoj sednici Regionalne konferencije o stanovništvu i razvoju, koja se održava u Ženevi, gde je istakla da je Srbija jedina država u regionu koja je prošle godine zabeležila porast broja rođene dece.

Kisić je rekla da je stopa fertiliteta u Srbiji 2007. godine iznosila oko 1,4, dok je 2022. godine porasla na 1,63 i bila je nešto iznad evropskog proseka. Regionalna konferencija posvećena je obeležavanju 30 godina od održavanja prve Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju u Kairu (ICPD), na kojoj je 179 zemalja potpisalo Program akcije, dokument koji je označio suštinsku promenu u načinu razumevanja pitanja u vezi sa stanovništvom i razvojem.

Tanjug/Printscreen
 

 

Predstavljajući izveštaj o oceni napretka u ostvarivanju ICPD Programa akcije za Srbiju, Kisić je naglasila da je Srbija jedna od retkih država koja je institucionalizovala pitanja demografije i populacione politike, budući da je 2020. godine formirano i posebno ministarstvo - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Ministarka Kisić navela je da Srbija postiže veoma dobre rezultate koji se tiču populacione politike, reproduktivnog zdravlja stanovništva, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije, a ovaj izveštaj to i pokazuje. Izveštaj je, između ostalog, pokazao da je zdravstvena zaštita žena u toku trudnoće i porođaja prioritet u našoj zemlji - 96,6 odsto žena ima najmanje četiri posete lekaru u toku trudnoće, a 99,9 odsto porođaja se odvija uz nadzor obučenih zdravstvenih radnika, dok je 98 odsto dece obuhvaćeno pripremnim predškolskim programom.

Izveštaj je pokazao i da je primetan značajan pad stope nezaposlenosti mladog stanovništva i stanovništva radnog uzrasta, dok je i u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena ostvaren značajan napredak.

Profimedia
 

 

Ministarka je ukazala i da je Vlada Srbije krajem septembra, na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a uz podršku Populaciong fonda UN u Srbiji, donela novu Strategiju aktivnog i zdravog starenja (2024-2030), jer aktivno i zdravo starenje omogućava bolji kvalitet života u starijem dobu i veći doprinos starijih ekonomskoj i socijalnoj dobrobiti društva. Ministarka Kisić će drugog dana ove konferencije učestvovati na panelu "Porodice, seksualno i reproduktivno zdravlje tokom životnog doba".

Konferenciju organizuju Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih nacija i Regionalna kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike