Agilan, brz, ide preko 100 kilometara na čas: Srpski dronovi-kamikaze pokazaće svoju snagu prvi put na Pešteri

17.04.2024

12:07

0

Srpski dron-kamikaza ili "jedini komarac", čiju je ubojitost moguće kontrolisati, oprobao se i na Pešteri

Agilan, brz, ide preko 100 kilometara na čas: Srpski dronovi-kamikaze pokazaće svoju snagu prvi put na Pešteri
Copyright RTS printscreen

U okviru združene taktičke vežbe "Vihor 2024", prvi put ćemo imati priliku da vidimo razorno dejstvo dronova domaće proizvodnje. Na Pešteri bi trebalo da bude prikazano oko 30 različitih besposadnih letelica i robotizovanih platformi, ali pažnju ljubitelja naoružanja posebno privlače dronovi-kamikaze.

Srpski dron-kamikaza ili "jedini komarac", čiju je ubojitost moguće kontrolisati, oprobao se i na Pešteri. Bez obzira na loše vremenske uslove, svoju snagu pokazaće i u petak, prvi put pred širom publikom.

RTS printscreen
 

 

"Veoma je agilan, brz, ide preko 100 kilometara na čas, ubojit je, može da leti do 15 metara u sekundi, tako da se dobro bori s vetrom", objasnio je operater. 

Naočare za upravljanje dronom

Dron-komarac doneo je još jednu novinu u Vojsku Srbije, prvi put dron operateri koriste video-transmiter, odnosno naočare za upravljanje dronom.

Ovaj proizvod domaće industrije pokušaj je da se i u razvoju naoružanja prati četvrta industrijska revolucija. Iskustva sa ukrajinskog fronta su pojednostavila izbor naoružanja koje se razvija.

RTS printscreen
Nenad Miloradović

 

"Malo je napredniji od onoga što se može videti u Ukrajini, ukrajinski su komercijalni, prilagođeni", rekao je Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

Vojska se oprema i izviđačkim dronovima

Dron-kamikaza nešto je manji od ostalih tog tipa proizvedenih u našoj zemlji. U planu je razvoj i "komarca" 2 i 3 koji će biti nešto drugačiji.

"Prvi će imati dva i tri puta veću bojevu glavu sa znatno većim efektivnim sposobnostima", rekao je Miloradović.

RTS printscreen
 

 

Opremanje besposadnim letelicama planirano je od najnižeg taktičkog nivoa sve do najvišeg nivoa vojske. Uz ove dronove-kamikaze vojska se oprema i izviđačkim dronovima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike