Čuveni dijabetolog za 24sedam otkrio koja ishrana i biljke su najbolje u borbi protiv dijabetesa: Evo šta su pokazala istraživanja!

12.04.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Dr Itamar Raz izneo mišljenje o tome da li je efikasnije lečenje prirodnim putem ili farmaceutskim lekovima

Čuveni dijabetolog za 24sedam otkrio koja ishrana i biljke su najbolje u borbi protiv dijabetesa: Evo šta su pokazala istraživanja!
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Hrana nije jedini razlog dobijanja dijabetesa, ali su izraelska istraživanja pokazala da određena vrsta ishrane, naročito značajno može da pomogne u lečenju nekih bolesti, kaže za 24sedam čuveni dijabetolog dr Itamar Raz.

On je za naš portal otkrio i koje biljke imaju efekta u lečenju dijabetesa, ali i da li prirodna medicina može biti dovoljno efikasna u lečenju ove bolesti u odnosu na farmaceutske lekove.

Kakva su vaša iskustva što se tiče lečenja dijabetesa prirodnom medicinom, i koje su to biljke koje mogu da utiču na regulaciju šećera u krvi?

- To je odlično pitanje. Često me pitaju za suplemente ili mi kolege govore kako su našli dobar suplement koji daju pacijentima. Ja sam se u tim situacijama osećao nesigurno. Ne poznajem lek, ne znam šta je u tom prirodnom preparatu, kako to može da deluje na ljude kao i da ne napravimo veću štetu jer nismo imali iskustva. Ali neke stvari su poznate, imamo velika iskustva sa njima. Recimo, cikoriju možemo davati jer ona pozitivno deluje. Znamo i da cimet pozitivno deluje, pa i njega možemo da dodajemo.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Dr Itamar Raz

Koliko je efikasno lečenje dijabetesa prirodnim putem u odnosu na farmaceutske lekove i da li bi prirodni lekovi imali efekta kod poodmaklog dijabetesa, recimo kod tipa IV?

- Generalno, mislim da su lekovi efikasniji od suplemenata. Ali nemamo uporednih istraživanja gde se upoređuje efikasnost suplemenata, biljnih preparata i farmaceutskih lekova. Tako da nemam odgovor na to pitanje. Što se tiče dijabetesa tipa IV, ne verujem da bi bili tako efikasni. Ispitivanja smo vršili na tipu II dijabetesa. To su pacijenti koji imaju rezistenciju na insulin i disfunkciju beta ćelija. Ne verujem da bi imali tako dobre rezultate za tip IV i tip V.

Ustupljene fotografije/Stanko Dimitrijević
 

Da li u lečenje prirodnim putem spada i regulacija ishrane i koju hranu bi preporučili dijabetičarima?

- Hrana nije jedini razlog razvijanja dijabetesa. Najvažnija je debljina, a nju imate zato što uzimate previše šećera i što nemate kretanje ili neke vežbe. Imamo interesantnu studiju koja pokazuje da je najbolja dijeta mediteranska zelena. Kroz 18 meseci praćene su u tri grupe po 100 gojaznih ljudi sa dijabetesom. Oni koji su se hranili običnom, prosečnom, preporučenom dijetom imali su smanjenje moždanih bolesti od 14 odsto. Oni koji su koristili običnu mediteransku imali su smanjenje 7 odsto, a najbolje rezultate dala je mediteranska zelena gde se konzumira jako puno zeleniša. I to je izuzetna prevencija ne samo za dijabetes, već i za srčane i mnoge druge bolesti.

Dr Raz u Beogradu


Doktor Itamar Raz došao je u Beograd, gde je prisustvovao međunarodnom skupu "Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa". Na skupu je govorilo više naših lekara a teme su bile najnovija istraživanja i kliničke studije o primeni biljnih terapija u kontroli, prevenciji i lečenju dijabetesa na prirodan način, regulaciji glikemije kroz upotrebu prirodnih preparata u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, prvi put će biti predstavljena u Srbiji.

Vode se diskusije oko toga da li dijabetičari treba ponekad da jedu beli šećer, odnosno slatkiše i slične proizvode sa ovim šećerom, ili potpuno to treba da izbace iz ishrane?

- Mislim da treba da kombinujete dobru ishranu, zdrav životni stil i onda ponekad možete nešto slatko da pojedete. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike