Svetski dan dijabetesa: Peti vodeći uzrok smrti u Srbiji, a samo promenom navika smanjujete rizik od obolevanja

14.11.2023

09:57

0

Rizik za nastanak tipa 2 dijabetesa se može smanjiti zdravim životnim navikama

Svetski dan dijabetesa: Peti vodeći uzrok smrti u Srbiji, a samo promenom navika smanjujete rizik od obolevanja
Copyright Profimedia

Svaka deseta odrasla osoba u svetu bori se sa ovom bolešću, a prema procenama, više od pola miliona stanovnika Srbije ima dijabetes

Svetski dan dijabetesa obeležava se 14. novembra, na dan kada je rođen Frederik Banting, naučnik koji je sa Čarls Bestom 1922. godine otkrio insulin. Ovaj dan predstavlja najveću kampanju podizanja svesti o dijabetesu kao globalnom zdravstvenom problemu, dan kada se pokreću aktivnosti od najvećeg značaja za obolele i one sa povišenim rizikom za dijabetes. Slogan ovogodišnje kampanje je: „Upoznaj svoj rizik i odgovor na njega”, navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kampanja je usmerena na značaj poznavanja rizika za tip 2 dijabetesa, kao i pravovremenog otkrivanja i kontinuiranog upravljanja dijabetesom, u cilju sprečavanja ili odlaganja nastanka dijabetesa i njegovih komplikacija. 

Profimedia
 

 

Brojke koje ukazuju da vlada prava epidemija ove bolesti jeste da svaka deseta odrasla osoba (537 miliona) u svetu ima dijabetes, kao i da približno isto toliko ima i osoba sa povišenim rizikom za nastanak dijabetesa. Većina obolelih, preko 90 odsto, ima tip 2 dijabetesa. 

Procenjuje se da je veliki broj neotkrivenih slučajeva, te da kod gotovo polovine obolelih dijabetes još nije dijagnostikovan. Treba znati da se u mnogim slučajevima može sprečiti ili odložiti nastanak tipa 2 dijabetesa i njegovih komplikacija, usvajanjem zdravih navika.

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Procenjuje se da oko 440.000 stanovnika Srbije uzrasta 15 i više godina ima dijagnostikovan dijabetes, kao i da kod približno 250.000 obolelih (36%) dijabetes još nije otkriven, tako da ukupan broj obolelih (otkrivenih i neotkrivenih slučajeva) iznosi oko 690.000. Polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo.

Dijabetes se često otkriva slučajno, kada je bolest uznapredovala i komplikacije nastupile. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, gotovo trećina pacijenata već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku postavljanja dijagnoze dijabetesa.

Profimedia
 

 

Rizik za nastanak tipa 2 dijabetesa se može smanjiti zdravim životnim navikama: uravnoteženom ishranom uz redovnu fizičku aktivnost. Prema preporukama Internacionalne dijabetes federacije ove životne navike smanjuju rizik od obolevanja:

-Ograničiti unos industrijskih sokova i drugih zaslađenih napitaka. Umesto njih, birati vodu, čaj ili kafu

-Jesti najmanje tri porcije povrća svakog dana, uključujući zeleno lisnato povrće.

-Jesti do tri porcije svežeg voća svakog dana.

-Potrebu za slatkišima zadovoljiti konzumiranjem svežeg i sušenog voća.

-Umesto belog hleba, pirinča ili testenine – birati hleb, pirinač ili testenine od celog zrna.

-Birati posne komade belog mesa, živine ili morskih plodova umesto crvenog ili prerađenog mesa.

-Birati nezasićene masti (maslinovo, kukuruzno ili suncokretovo ulje) umesto zasićenih masti životinjskog porekla (puter, životinjska mast).

-Ograničiti unos alkohola na najviše dva standardna pića dnevno.

-Povećati fizičku aktivnost na najmanje 30 minuta pet dana/nedeljno aerobnih vežbi umerenog intenziteta (npr. hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla).

Pomoću ovog upitnika možete da proverite koliki je vaš rizik za tip 2 dijabetesa:

batut.org.rs
Nacionalni vodič za lekare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike