"Ono što naše posade izdvaja od drugih jeste iskustvo": Čuvari srpskog neba obeležili 57 godina postojanja

07.04.2024

20:58

0

Flota broji 18 helikoptera, a među njima su H-145, H-225 "super-puma" i K-32

"Ono što naše posade izdvaja od drugih jeste iskustvo": Čuvari srpskog neba obeležili 57 godina postojanja
Copyright RTS

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova obeležila je, u bazi na aerodromu "Nikola Tesla", Dan jedinice i 57 godina postojanja. 

Flota broji 18 helikoptera. Među njima su H-145, H-225 "super-puma" i K-32. Od nedavno, jedinica je dobila novi moderan i funkcionalan hangar.

Ispred novog hangara Helikopterske jedinice, smeštene su nove letelice. Policija je u poslednjih nekoliko godina nabavila letelice različitih namena, i sa istoka i sa zapada. 

RTS
 

Poslednji su stigli protivpožarni "kamovi 32", koji su vatreno krštenje imali su krajem januara u Bloku 70, kada je goreo kineski tržni centar.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a, pukovnik policije Nenad Nedić ističe da su najveće bogatstvo jedinice njeni pripadnici, njeni mehaničari i piloti.

- Ono što naše posade izdvaja od drugih jeste iskustvo, i ne želim biti skroman kada pričam o kvalitetima koje oni poseduju. Naše posade su sticale svoja znanja u mnogim svetskim vazduhoplovnim centrima - dodaje Nedić.

Osoblje Helikopterske jedinice ima najviše dozvole koje su u skladu sa regulativom evropske Agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva, ističu u jedinici.

RTS
 

Kompletan pilotski sastav poseduje ovlašćenja za instrumentalno letenje, a više od 50 odsto jedinice ima najvišu dozvolu - saobraćajnog pilota helikoptera.

- Priznanju našoj obučenosti i kvalitetu koji posedujemo govori i činjenica da poslednjih godina mnoge svetske kompanije pokušavaju da kontraktuju naše mehaničare i pilote. Upravo problem sa novim kadrovima biće jedan od najvećih izazova u budućnosti. I nije samo Srbija pogođena ovim problemom već čitav svet - kaže Nedić.

Gde se školuju kadrovi jedinice

Kako bi obezbedila kadrove, Jedinica buduće pilote školuje na Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, a mehaničare u Vazduhoplovnoj akademiji "Petar Drapšin".

Iz MUP-a zahvalnost pripadnicima jedinice jer su, kako kažu, uvek spremni za sve zadatke.

Državni sekretar u MUP-u, pukovnik policije Željko Brkić poručuje pripadnicima jedinice da ne zaboravlja njihovu pomoć u teškim vanrednim situacijama, neretko i van granice Srbije, kada su hrabro ulazili u borbe protiv prirodnih katastrofa u Sloveniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj i nadljudskim naporima pomogli ugroženom stanovništvu.

- Poštovani i cenjeni piloti, sve ono što bih vam želeo reći, možda bi moglo da stane u jednu reč koja vas najbolje opisuje, a to je ponos - istakao je Brkić.

Helikopterska jedinica MUP-a formirana je 1967. godine. Tada je bila opremljena samo jednim helikopterom BEL-47, čiji je prvobitan zadatak bio geološko ispitivanje Jugoslavije i traganje za uranijom.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike