Popaljeni meteo-alarmi zbog vrućine, a još ni mart nije gotov: Vreme skroz "poludelo", a RHMZ ne isključuje da će biti i požara!

28.03.2024

12:44

0

Autor: 24sedam

Prema vremenskoj prognozi za vikend, ali i u ponedelјak, maksimalna temperatura vazduha biće do 29, a negde čak i 30 stepeni celzijusa

Popaljeni meteo-alarmi zbog vrućine, a još ni mart nije gotov: Vreme skroz "poludelo", a RHMZ ne isključuje da će biti i požara!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon najtoplije zime u istoriji, vrlo je moguće da ćemo imati najtoplije proleće i leto. Prema prognozi RHMZ-a, od petka će biti dosta toplije, a za vikend i u ponedeljak možemo očekivati temperature koje će negde biti i 30 stepeni celzijusa.

Recimo, za 29. i 30. mart u čitavoj Srbiji je upaljen žuti meteo-alarm zbog vrućine, što znači da vreme može biti potencijalno opasno.

RHMZ je upozorio da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

- Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike – kažu u zavodu.

Ako ovakvo vreme potraje, na udaru se mogu naći hronični bolesnici, kao i oni pod terapijom i medicinskom kontrolom.

U bioprognozi RHMZ-a za sutra, opreznost se savetuje srčanim bolesnicima i najavljuje se moguća pojava glavobolјe u blažoj formi.

Profimedia
Ilustracija

Zavod naglašava da ovakvo vreme pogoduje pojavi šumskih i drugih požara.

Petak nas uvodi u sunčan vikend, sa slabim i umerenim, južnim i jugozapadnim vetrom. Najniža temperatura vazduha biće od 5 do 14 stepeni, a najviša od 23 do 27 stepeni.

Vreme u subotu

Prvog dana vikenda očekuje se pretežno sunčano i toplo sa slabim i umerenim vetrom, na jugu Banata povremeno jakim, južnim i jugoistočnim.

Najniža temperatura vazduha biće od 6 do 15 stepeni, a najviša dnevna od 25 do 29 stepeni celzijusa.

Prognoza za nedelju

U nedelju će se nastaviti talas sunčanog i toplog vremena sa slabim i umerenim vetrom, a na jugu Banata će duvati umeren i jak, južni i jugozapadni.

Profimedia
Ilustracija

 

Najniža temperatura vazduha će biti od 7 do 15 stepeni, a najviša dnevna od 25 do 29 stepeni celzijusa.

Vremenska prognoza za ponedeljak, utorak i sredu

U ponedeljak se nastavlja pretežno sunčano i veoma toplo vreme uz umeren, povremeno i jak vetar sa juga i s maksimalnom temperaturom od 24 do 29 stepeni, a negde i do 30.

- Uveče na severu i zapadu, a u toku noći ka utorku i u utorak tokom dana prolazno naoblačenje mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima uz manji pad temperature. Od srede umereno oblačno i suvo – poručuju iz RHMZ-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike