Vučić otvorio 45. Međunarodni sajam turizma: Srbija prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista

21.02.2024

18:06

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije se zahvalio grčkoj ministarki na lepim rečima i poručio da svi koji u našu zemlju dođu otvorenog srca, da će ih uvek dočekati iskrena dobrodošlica

Vučić otvorio 45. Međunarodni sajam turizma: Srbija prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista
Copyright Tanjug/ATA Images

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras u 18 sati svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Zemlja partner je Grčka, te je sajam, zajedno sa predsednikom Srbije, svečano otvorila i grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani.

Predsednik Srbije se zahvalio grčkoj ministarki na lepim rečima i poručio da svi koji u našu zemlju dođu otvorenog srca, da će ih uvek dočekati iskrena dobrodošlica. 

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

- Sokobanja, Soko grad dođeš star, odeš mlad, iako smo svi ovo znali, nismo znali da je Nušić tvorac ovih stihova. Turista vidi ono što je došao da vidi. Tih 2,2 miliona turista koji su prošle godine došli u našu zemlju, dolaze jer znaju da je Srbija bezbedna - poručio je predsednik.

Vučić je naveo da je Srbija prošle godine bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, kada je ona iznosila 79 odsto.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Takođe, on je istakao da je devizni priliv od turizma 2023. iznosio rekordnih 2,55 milijardi evra, čak 3,5 puta više nego 2012. godine.

Prema Vučićevim rečima, Srbija je prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina.

Tanjug
 

- Takođe, Srbija je 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Pri tome u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. Sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, ali je potrebno mnogo više da radimo, nisam zadovoljan brzinom kojom radimo. Morali smo više i snažnije da podstičemo privatni sektor. Potrebno nam je još stotinu novih hotela. Beograd će biti nosilac tog razvoja zahvaljujući EXPO, u to nema sumnje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo ponudu iz sfere kulture - naveo je predsednik. 

On je naveo da je pred posetiocima 500 izlagača iz čak 27 zemalja, kao i da je Grčka omiljena destinacija srpskih turista. 

Tanjug
 

- Naši turisti više ne idu samo na tri prsta, već i u Atinu, Peloponez. Srbija je prijateljska i bratska zemlja helenskoj republici. Pozivam naše ljude da posećuju zemlju našeg partnera, ali i zemlje ostalih učesnika - podvukao je predsednik Srbije.

Grčka ministarka turizma je poručila da oseća privilegiju jer kad god dođe u Srbiju zna da je među prijateljima. 

Tanjug/Nemanja Jovanović
Grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani

- Međunarodni sajam turizma je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u našem regionu, globalni skup koji obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici ne samo da promovišu svoju turističku ponudu, već i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose. A upravo je to suština turizma - rekla je Kefalogiani.

Kako je navela, zajedno možemo iskoristiti moć turizma da pokrenemo pozitivne promene u našem regionu i izgradimo svetliju, otporniju budućnost za naše nacije.

- Zahvalni smo za snažnu podršku našim srpskim prijateljima u daljem napredovanju turizma u Grčkoj i radujemo se tome da ih ugostimo u svim prelepim delovima Grčke i ove godine. Verujem da Srbija i Grčka imaju zajedničku viziju budućnosti turizma - rekla je Kefalogiani.

Sajam će se održati u periodu od 22. do 25. februara i okupiće gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja, najavio je ranije Beogradski sajam. 

Na sajmu će prvi put nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija, a zemlje koje se vraćaju i ponovo učestvuju su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara. Grupna ulaznica (najmanje osam osoba) košta 400 dinara, dok poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti iznosti 3.000 dinara. Cena parking-mesta iznosi 200 dinara po satu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike