"Ova godina bi mogla biti rekordna za srpski turizam": Ovo su najtraženije destinacije u našoj zemlji

17.07.2023

16:36

0

Statistički podaci kažu da ove godine imamo za 33 odsto više dolazaka i čak 26 odsto više noćenja stranih turista u odnosu na prethodnu godinu, rekla je direktorka Turističke organizacije Srbije

"Ova godina bi mogla biti rekordna za srpski turizam": Ovo su najtraženije destinacije u našoj zemlji
Palić - Copyright Profimedia

Podaci Republičkog zavoda za statistiku o dolascima turista, kao i izveštaji sa samih turističkih destinacija pokazuju da je turistička sezona počela dobro, i ako se nastavi ovim tempom, možemo očekivati da ovo bude rekordna godina za srpski turizam, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

- Statistički podaci kažu da ove godine imamo za 33 odsto više dolazaka i čak 26 odsto više noćenja stranih turista u odnosu na prethodnu godinu. Raste i broj domaćih turista, a prema informacijama od kolega sa terena, turističke destinacije su nam dobro popunjene, i za one koji još nisu rezervisali smeštaj ovo je poslednji trenutak da to urade, dok još ima mesta - rekla je ona za Tanjug.

Profimedia
 

Kada je reč o najtraženijim destinacijama, istakla je da su za domaće turiste na prvom mestu naše banje, a zatim planinski centri. Među banjama, najposećenije su Vrnjačka Banja, Banja Koviljača, Prolom, Lukovska Banja, a sada i nova Kuršumlijska Banja, dok su od planina najposećeniji Zlatibor, Divčibare, Tara, Kopaonik, Stara planina i Zlatar.

- Generalno, turisti traže odmor u prirodi, odmor koji podrazumeva i aktivnosti i relaksaciju, a sve su interesantnija ona mesta koja imaju i neka kupališta - istakla je sagovornica Tanjuga.

Stranci, a najviše ih dolazi iz Rusije, Turske, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kine, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, u najvećem broju dolaze u gradove.

Na prvom mestu je Beograd, gde se realizuje više od 53 odsto svih noćenja inostranih turista, a slede Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, pa tek onda planinski centri i banje. Labovićeva ističe da je pandemija promenila neke navike naših turista, pa se oni više nego ranije odlučuju za odmor u Srbiji, ali ne planiraju previše unapred putovanje, tako da je sve više rezervacija realizovanih u poslednjem trenutku.

RINA
 

Razvoju turizma i povećanju broja turista uveliko doprinose razne manifestacije, a njih je tokom leta najviše.

- Ove godine u našem kalendaru događaja imamo više od 950 registrovanih manifestacija, a one kao dodatni sadržaji daju dodatni kvalitet destinacijama. Tematski su raznolike, dosta je onih koje su okrenute ka tradiciji, neke su okrenute muzici i kulturi. U narednom periodu imaćemo Guču, Nišvil, ARLEMM, veoma su zanimljive i one koje su vezane za prirodu, pa smo prošlog vikenda imali Kosidbu na Rajcu, ove nedelje imamo Drinsku regatu u Bajinoj Bašti, a u narednom periodu biće organizovano još regata - rekla je Labovićeva.

Prema njenim rečima, manifestacije koje su okrenute tradiciji više privlače domaće turiste, dok se stranci, osim poseta velikim festivalima, sve češće odlučuju i za manje manifestacije, jer su one autentične i različite od onoga sa čime su imali prilike ranije da se sretnu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike