Letnja sezona u Srbiji oduvala! Za dva meseca posetilo nas je više od pola miliona turista! Gde ste vi letovali? (ANKETA)

06.09.2022

06:00

0

U prvih sedam meseci ove godine broj ostvarenih noćenja veći za 12 odsto u odnosu na rekordnu 2019.

Letnja sezona u Srbiji oduvala! Za dva meseca posetilo nas je više od pola miliona turista! Gde ste vi letovali? (ANKETA)
Turisti u Srbiji - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia/Pixabay

Turistički promet u većini država obara sve rekorde, jer su posle dve godine sve granice konačno otvorene, a kovid mere popuštene. U proteklom periodu u Srbiji je gotovo nemoguće bilo naći slobodnu vikendicu ili kuću za odmor, a hotelski i apartmanski smeštaj beležio je veliki porast tražnje. 

Kontaktirali smo s Turističkom organizacijom Srbije, kako bismo proverili kakva je situacija ove godine, kada su popularna letovališta dostupna. Zanimalo nas je da li je domaći turizam pretrpeo neke gubitke zbog toga ili su minule sezone konačno ukazale turistima na sve blagodeti srpskih turističkih atrakcija.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZZS), Srbiju je u junu posetilo ukupno 355.908 turista, od tog broja 192.523 je domaćih, a 163.385 je inostranih turista. U julu 2022. godine ukupan broj turista bio je 413.559, od toga 202.080 je domaćih, a 211.479 su inostrani turisti. 

Pixabay
 

 - U odnosu na prethodnu, 2021. godinu, beležimo pozitivne stope rasta i domaćih i inostranih turista. Kada upoređujemo podatke sa pretpandemijskom, 2019. godinom, može se primetiti da je u prvih sedam meseci ove godine ukupan broj turista na približno istom nivou u odnosu na rekordnu, 2019. godinu, dok je broj ostvareni noćenja čak veći za 12 odsto - navode iz TOS za 24sedam.
  
U prvih sedam meseci 2022. godine, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti najviše su boravili u Vrnjačkoj Banji, zatim slede Kopaonik, Sokobanja, Beograd i Zlatibor. Inostrani turisti najviše su boravili u Beogradu, a zatim slede Novi Sad, Subotica, Kopaonik, Zlatibor itd.

Kada je reč o tipovima smeštaja i prevoza, Republički zavod za statistiku (RZZS) ne raspolaže tim podacima, ali pretpostavlja se da domaći turisti najviše koriste automobil i autobus za prevoz do željene destinacije, a to važi i za inostrane turiste iz naših susednih zemalja. Turisti iz udaljenih zemalja najviše dolaze avionom.

Profimedia
 

Govoreći o vidovima smeštaja, iz Turističke organizacije nam kažu da turisti generalno koriste sve vidove smeštaja. Tokom letnje sezone, pored hotela, dosta borave i u objektima privatnog smeštaja, kampova i seoskim turističkim domaćinstvima.

 
- Prema trenutno dostupnim podacima kojima raspolaže RZZS za jun i jul 2022. godine, može se zaključiti da su postignuti izuzetni turistički rezultati, kako u poređenju sa prethodnom, 2021. godinom, tako i u odnosu na 2019, kada nije bilo pandemije virusa kovid 19 i kada su ostvareni do sada rekordni rezultati u turizmu Srbije - kažu u TOS-u.

Prema procenama naših kolega iz lokalnih turističkih organizacija, i u avgustu 2022. godine očekuju se pozitivni turistički rezultati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike