Za manje od 24 časa četiri transplantacije: Podvig lekara Kliničkog centra Vojvodine

27.02.2024

11:19

0

Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija

Za manje od 24 časa četiri transplantacije: Podvig lekara Kliničkog centra Vojvodine
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa uspešno je izvršio četiri transplantacije bubrega za manje od 24 časa, od toga dve od kadaveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika.

Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega.

U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje.

U 2024. godini, Klinički centar Vojvodine planira da poveća ukupan broj transplantacija, kao i da se načini potpuna revizija liste čekanja za transplantaciju bubrega na teritoriji AP Vojvodine.

Ovim transplantacijama se u KC Vojvodine nastavlja višegodišnji planirani proces donacije organa porekla od preminulih osoba, kao i pažljive selekcije i izvršenja transplantacija bubrega od strane živih srodnih, ali i nesrodnih dobrovoljnih davalaca.

Tokom 2023. godine u KC Vojvodine izvršeno je 19 transplantacija bubrega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih burbega, gde je davalac preminula osoba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike