Danas je Svetski dan socijalne pravde: Bez nje nema pravde ni mirnog života! Svi učestvujemo u njenom stvaranju, a evo i kako

20.02.2024

07:14

0

Za postizanje socijalne pravde, potrebno je da zajedničkim snagama radimo na izgradnji pravednijeg i društva jednakosti

Danas je Svetski dan socijalne pravde: Bez nje nema pravde ni mirnog života! Svi učestvujemo u njenom stvaranju, a evo i kako
Copyright Profimedia

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine proglasila je 20. februar Svetskim danom socijalne pravde i posvetila ga borbi protiv nejednakosti, socijalne isključenosti i siromaštva, te promociji prava na dostojanstven rad, rodnu ravnopravnost, ostvarivanje jednakih šansi i socijalne pravde za sve.

Ustavom Republike Srbije eksplicitno je prepoznata socijalna pravda kao temelj pravednog društvenog poretka, čime je najviši pravni akt ujedno definisao i osnovni preduslov za dostizanje mirnog i prosperitetnog života svih građana Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Težeći humanom društvu po meri svih ljudi koji u njemu žive, i poštujući solidarnost i odgovornost, mi negujemo dostojanstvo svih građana i obezbeđujemo jednake šanse za napredak i razvoj, ne zaboravljajući najugroženije i najranjivije društvene grupe, koje bez pomoći šire društvene zajednice ne bi mogle da reše osnovne egzistencijalne probleme.

Za postizanje socijalne pravde, potrebno je da zajedničkim snagama radimo na izgradnji pravednijeg i društva jednakosti, koje osigurava pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, sigurnom stambenom prostoru, radnim mestima i drugim resursima i uslugama. 

Stepen rizika od siromaštva značajno opada sa povećanjem obrazovnog nivoa stanovništva, zato je važno konstantno ulagati u obrazovanje i stvarati podsticajne uslove za decu i mlade, naročito mlade iz osetljivih društvenih grupa i Roma i Romkinja, kao posebno osetljive društvene grupe, kako bi njihov pun potencijal bio ostvaren, a društvo ostvarilo prosperitet. 

Posvećenost Vlade i predsednika razvoju ekonomije, povezivanju tržišta, kao i povezivanju tržišta sa obrazovanjem, na najbolji način doprinose smanjenju socijalne isključenosti i poboljšanju ekonomskog položaja naših građana.

„Da niko ne bude izostavljen“

Prihvatanjem Agende 2030 za održivi razvoj, Republika Srbija se obavezala na primenu jednog od njenih osnovnih principa „Da niko ne bude izostavljen“ i time pokazala nedvosmislenu posvećenost unapređenju stanja ljudskih prava, okončanju diskriminacije i isključenosti, kao i smanjenju nejednakosti i dodatne ranjivosti osetljivih grupa. U planiranju, izradi i implementaciji zakona i dokumenata javnih politika posebna pažnja je usmerena upravo na grupe koje su do sada često bile nevidljive i isključene prilikom donošenja ključnih strateških dokumenata.

Profimedia
 

 

Međunarodno pravni okvir zaštite ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava je zaokružen krajem prošle godine usvajanjem Zakona o potvrđivanju Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. 

U odnosu na aktuelna pitanja povezivanja sektora biznisa sa ljudskim pravima, pristupilo se realizaciji preporuka Ujedinjenih nacija za izradu Nacionalnog akcionog plana za biznis i ljudska prava, kroz koji će biti promovisana saradnja i dobre prakse u regionu, što za krajnji cilj ima zaštitu pojedinaca od povrede ljudskih prava od strane preduzeća. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike