Šta očekuje pitomce Vojne akademije: Ovo su četiri testa koja svi moraju da polažu!

19.02.2024

11:41

0

Svi zainteresovani mogu svake subote u periodu od 10 do 13 časova da dođu i upoznaju se svim uslovima koje Vojna akademija nudi

Šta očekuje pitomce Vojne akademije: Ovo su četiri testa koja svi moraju da polažu!
vojska promocija ATA (11) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Ministarstvo odbrane je od 15. februara raspisalo konkurs za upis učenika i kadeta u vojne škole u školsku 2024/2025. godinu. O tome koje testove će oni koji konkurišu morati da polažu i koje su prednosti školovanja na Vojnoj akademiji, za RTS su govorili načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević i kadeti Irena Koturović i Saša Šušnjar.

Vojna akademija je jedina obrazovna ustanova te vrste koja školuje oficire u Srbiji i baštini tradiciju staru 175 godina.

- Sve vreme svog postojanja Vojna akademija se menjala, reorganizovala i uvek bila spremna da odgovori svim onim zahtevima koje je pred nju postavljala njena vojska i njena država. Ali njena misija je uvek bila ista, a to je da obezbedi dovoljan broj visoko obrazovnih, kompetentnih, stručnih, moralno čvrstih, fizički jakih budućih oficira koji su spremni da odgovore svim zadacima koji se pred njih postave - rekao je načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević.

Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije
 

Na sajtu Vojne akademije, Ministarstva odbrane, kao i vojnih škola, mogu se naći informacije o prijemu na Vojnu akademiju.

Četiri testa

Svi kandidati moraju pristupiti psihološkom testiranju, medicinskom testiranju, testu znanja iz matematike i testu znanja iz fizičkih sposobnosti.

Svi zainteresovani mogu svake subote u periodu od 10 do 13 časova da dođu i upoznaju se sa životom i radom svih kadeta, kao i sa svim uslovima koje Vojna akademija nudi.

Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije
 

Kadet Saša Šušnjar sa četvrte godine, smera pešadija, ističe da sva teorijska znanja potkrepljuju praktičnim radom u kabinetima, laboratorijama, trenažerima, kao i na poligonima Vojske Srbije.

- Svi kabineti i poligoni su opremljeni modernom opremom koja pogoduje svakom od studijskih programa, i baš to nam omogućava da se bavimo tim praktičnim radom. I karakteristično je to što mi znamo da će sva ta teorijska znanja i taj praktični rad da nas sačekaju u jedinici - istakao je kadet Šušnjar za RTS.

Za razliku od Saše koji je iz Vojne gimnazije upisao Vojnu akademiju, Irena Koturović je išla u civilnu gimnaziju.

- Taj period prilagođavanja bio je najteži, jer sam došla iz civilne strukture u vojnu sredinu, u kojoj sve funkcioniše na drugačiji način u odnosu na ono na šta sam navikla. To je predstavljalo za mene veliki izazov. Međutim, radom i disciplinom sve je dostižno i sve se postiže - poručila je kadetkinja Koturović, koja je četvrta godina smera raketni sistemi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike