Ministarka detaljno o novom Pravilniku: Ovo je procedura ako roditelji posumnjaju u rad nastavnika

19.02.2024

12:44

0

Novim Pravilnikom nije predviđena nikakva sankcija već podrška za nastavnike

Ministarka detaljno o novom Pravilniku: Ovo je procedura ako roditelji posumnjaju u rad nastavnika
Copyright TV Prva

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, detaljno je objasnila šta će se dešavati sa nastavnikom, ukoliko više od 50 odsto roditelja jednog odeljenja izrazi sumnju da on ne poštuje zakon prilikom ocenjivanja ili u bilo kom segmentu svog rada, što je jedna od novina Pravilnika o ocenjivanju u školama.

Kako je izjavila gostujući na TV Prva, u pitanju je pokušaj da se harmonizuje i standardizuje, za sve škole na sličan način, protokol ako se posumnja da nastavnik svoj celokupni rad ne vrši na odgovarajući način.

- Za slučaj da se posumnja da nastavnik prilikom predavanja ili ocenjivanja i evaluacije znanja učenika pravi određene greške koje se kose sa zakonom i pravilnicima, roditelji, ako ih ima u jednom odeljenju više od 50 odsto sa takvim uverenjem, u pisanoj i potpisanoj formi mogu se obratiti školi. Škola dostavlja taj materijal odeljenjskom starešini, koji tu primedbu dostavlja stručnom veću, tj. skupu nastavnika, kao i direktoru škole, a zatim i obaveštava roditelje da je postupak krenuo, objašnjava ministarka.

Ona navodi da onda stručno veće analizira primedbu roditelja.

- Oni mogu i da odbace taj predlog. Svakako o svojoj odluci obaveštavaju direktora, koji sa sekretarom i saradnicima donosi definitivnu odluku o tome da li je primedba osnovana ili će je odbaciti , kaže ministarka prosvete.

Ističe da je važno da se sve događa u okvirima škole, jer je autonomija škole "svetinja".

Ministarka je istakla da je ovakva mogućnost postojala i ranije, ali da se veoma retko događa da je roditelji iskoriste. Ukoliko se uoči da postoje indikacije da neko namerno pokušava da degradira nekog nastavnika, Ministarstvo prosvete će reagovati.

TV Prva
ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović

 

- Neće ministarstvo i inspekcija ući da kažnjavaju tog nastavnika, nego će kolege proceniti da li je osnovana primedba roditelja. Ako nije osnovana, obustavlja se sve. Ako je osnovana, direktor donosi plan rada. Možda, mentorski rad, savetodavni rad, edukacija tog nastavnika, razgovor sa tim nastavnikom, zavisi šta je problem. Da se prosto kvalitet i dignitet, dakle profesionalno dostojanstvo tog čoveka dovede do onog nivoa da roditelji u njega ponovo imaju poverenje, kaže ministarka Đukić Dejanović ističući da nije predviđena nikakva sankcija niti degradiranje profesora.

Nije predviđena sankcija već podrška

Škola ocenjuje da li je osnovana primedba većine roditelja, a dok oni ne donesu svoj sud, nastavnik nastavlja sa normalnim radom, ističe Đukić Dejanović.

- Nije predviđena nikakva sankcija, predviđena je podrška. Za slučaj da su roditelji nezadovoljni, jer je škola odlučila da nema elementa za pokretanje bilo kakvih procedura, u tom slučaju roditelji imaju pravo da se obrate školskoj upravi i onda školska uprava postupa vrlo slično, objašnjava ministarka prosvete.

Dodala je da ove sve zakonske izmene imaju za cilj da se vrati međusobno poverenje nastavnika i roditelja. Dodala je da oni koji kritikuju pravilnik nisu dovoljno razumeli njegov duh i tendenciju.

- Zbog izmenjenog odnosa roditelja prema nastavnicima, za koje su verbalizacije često neadekvatne, "on slabo zna, on nije autoritet, nisam siguran da ima šta od njega da naučiš", dete više nema autoritet u nastavniku. I mi ovim merama, kroz ove pravilnike pokušavamo da zapravo zbližimo roditelje i nastavnike da razgovaraju o svim problemima kako bi slali iste poruke detetu, objasnila je ministarka za "Prva TV".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike