Ne znamo kako se kupuju jaja u prodavnici, sve proizvodimo sami! Zamenili Beograd selom i uživaju u prirodnoj poljoprivredi! (VIDEO)

04.02.2024

20:01

0

Demijan Lukić je sa svojom devojkom Katarinom, odlučio da se preseli iz Beograda u Krčedin i nastavi svoj stari posao onlajn, a da se posveti i prirodnom pistupu poljoprivredi

Ne znamo kako se kupuju jaja u prodavnici, sve proizvodimo sami! Zamenili Beograd selom i uživaju u prirodnoj poljoprivredi! (VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Mnogi ljudi razmišljaju o preseljenju iz grada na selo, pogotovo poslednjih desetak godina. Oni koji su bili rešeniji i mudriji, to su uradili pre korone, kada su placevi mogli povoljnije da se kupe. Danas su cene zemlje po unutrašnjosti mnogo više, a ostaje i staro pitanje - od kog posla se može živeti na selu?

Demijan Lukić je sa svojom devojkom Katarinom, odlučio da se preseli iz Beograda u Krčedin. On je IT stručnjak i nastavio je da radi svoj stari posao, ali na daljinu, iz seoske kuće. Međutim, njegova najveća strast je prirodni pistup poljoprivredi (bez pesticida, herbicida, veštačkih đubriva), a preseljenje u Krčedin mu je omogućilo da se posveti svom hobiju sada i odmah, a ne da čeka penziju da bi uživao u onome što zaista voli.

Od jednog placa sa kućom, njihovo imanje je naraslo na čak četiri parcele, koje doduše nisu spojene, jer su u međuvremenu cene zemljišta otišle toliko da je postalo vrlo teško kupovati u placeve u neposrednoj okolini, kako kaže Demijan, desetostruko su se uvećale. Ekipa emisija “24sedam sa Marom” bila je gost na ovom neobičnom imanju.

24sedam/Nenad Vujanović
Voditeljka Marija Atanasković u razgovoru s Demijanom Lukićem

“Meni se nije smučio život u gradu, ja sam još vezan za grad. Meni je sport velika strast volim da odlazim za grad. Ovde imam mogućnost da formiram sistem kojim bih želeo da se bavim, prirodnom poljoprivredom. Kada bih mogao da dobijem na upravljanje Kalemegdan, ja bih i tamo napravio ovaj pristup i to je ključno. Priroda ne treba da bude neka lokacija gde mi sednemo u auto i vozimo 60, 70 kilometara i sad smo u prirodi. Nego baš priroda treba da bude mesto gde živimo, gde radimo, gde naša deca idu u školu... u tom kontekstu je ovo samo lokacija koju sam mogao sebi da priuštim”, objasnio je Demijan koji blogove i fotografije napredovanja svog poljoprivrednog imanja objavljuje na Instagram stranici Our Little Kingdom i istoimenom sajtu. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Na placu na kojem žive, osim što uzgajaju različite biljne kulture, Demijan i Katarina su uspeli da “ožive” i neke životinjske vrste koje su agresivna poljoprivreda i zaprašivanje skoro iskorenile. Pa tako, među lejama belog luka i jagoda postoji i veštačko jezerce, koje privlači vilinskog konjica, vodene bube, mrmoljke…

“Vilinski konjic je fenomenalna vrsta koji je u stanju da u toku jednog dana pojede 100 komaraca, većinu života provodi u vodi kao nimfa, tamaneći takođe komarce, isto jedan veliki faktor koji gubimo, zbog agresivnog prskanja komaraca, jer se time ne ubijaju samo komarci, već i njegovi predatori. Ali će novi komarac za 12 dana da se izlegne, a predatori su završili priču”, objasio je Demijan voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Na svom imanju ima i hrast lužnjak, nekada sveto drvo starih Slovena, a danas ozbiljno proređenu biljku koje se setimo samo na Božić, kad sa sekirom dođemo da joj iskasapimo grane.

Naravno da je za realizaciju ove vrste avanture potrebna određena količina novca, ali ono što se dobija, možda i nema cenu.

“U samom ovom vrtu možemo da proizvedemo veliku količinu hrane. Jedna četvoročlana porodica bez problema može dobar deo hrane da dobija iz svoje bašte veličine 30 ari. Recimo, jaja! Mi ne znamo kako se jaja kupuju u prodavnici, jer imamo od živine dovoljno za nas i našu najbližu porodicu. Tako da koliko god bio s jedne strane izazov, jako je dobro napraviti tu migraciju iz grada na selo. Napraviti sekvencijalno, kupiti neku manju površinu, videti kako to nama odgovara, kako to nama leži. Ne postoji recept, možda će neko samo živeti u prirodi i baviti se nečim potpuno drugim, ili će jednostavno imati prostor neko malo dvorište gde može biti više u kontaktu sa prirodom. Neko će proizvoditi više hrane... ne treba praviti neke kalupe i neka očekivanja u startu, nego prilagoditi našim potrebama i onim čime mi želimo da se bavimo i šta nas ispunjava na kraju krajeva.”

24sedam/Nenad Vujanović
 

Kako izgleda imanje Our little kingdom, ko je tu glavna maskota i zbog čega se svaki element placa savršeno uklapa u slagalicu prirodne poljoprivrede, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike