Kako da na letovanju ne potrošiš ni evro? Goran iz Jagodine zna način i sjajan je! (VIDEO)

13.08.2023

20:16

1

Goran je prvi u Srbiji počeo da radi na prilagođavanju kombija u kampere, i to sasvim slučajno

Kako da na letovanju ne potrošiš ni evro? Goran iz Jagodine zna način i sjajan je! (VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Spavanje pod šatorom ili u kamperu nekad je bilo rezervisano za hipi komunu, a danas, zahvaljujući povećanju komfora, mnogi vide ovo kao idealan način putovanja. 

Cene kampera nisu baš pristupačne, ali postoji način kako da prođete povoljnije. Najviše se isplati kupiti neki stariji kombi i kod majstora uraditi njegovu adaptaciju u kamper. Ekipa emisije "24sedam sa Marom" prva je posetila pionira ovog biznisa u Srbiji.

Goran je prvi u Srbiji počeo da radi na prilagođavanju kombija u kampere, i to sasvim slučajno. Sa bratom je godinama iz hobija popravljao oldtajmere, jer je i sam ljubitelj starijih četvorotočkaša.

Prilikom jedne posete kumu u Austriji, primetio je jedan povoljan kombi na auto-placu i rešio da ga kupi i sam preuredi u kamper. Inače je motorista i odlazio je na kampovanja u šatoru mnogo puta pre toga, ali je rešio da napravi sebi kamper.

U trenutku kada ga završava, pošto je i dalje imao austrijsku registraciju, odlučuje da ga vrati za Austriju da bi tamo uradio atestiranje, jer je kod nas bilo nemoguće proći proceduru za registraciju, pa da ga posle uveze u Srbiju kao već atestirani kamper. Po dolasku u Austriju jedan prijatelj ga ubeđuje da njegov kamper stave na auto-plac i već sutradan ga prodaju za solidnu razliku.

Ni drugi kombi koji je kupio nije mu bio suđen, jer je samo nekoliko dana nakon što je počeo adaptaciju takođe dobio ponudu da ga proda. Tako je krenuo u ovaj netipični biznis, a klijenti su mu uglavnom stranci, mada ima i naših ljudi. Među njima su i supružnici iz Novog Sada, na Instagramu poznati kao travel influenseri "Dva ranca beg iz kanca".

Na ovaj način možete putovati na letovanje a da praktično ne potrošite ni evro, osim za gorivo i putarine. 

- Ako uzmemo za primer Grčku, gde je prilično slobodno i divlje kampovanje, možeš da staneš bilo gde, i ako dođe policija samo će da ti kaže da se pomeriš. Znači, ako se ide na to divlje kampovanje, može baš da se uštedi. Ja idem svake godine sa jednim drugarom na divlje kampovanje u Grčku. Jedna plaža, to je naših sedam dana, bukvalno ponesem 50-100 evra, plus gorivo što potrošim do Grčke, i to je to. Napunimo frižider  domaćom slaninom, kobasicom... kad prođemo kroz taj poslednji gradić, napunimo i pijaćom vodom, pošto su nam rezervoari puni tehničke vode i odemo tamo. I ne mrdamo. To je baš pravi odmor. Jedne godine sam išao, nisam potrošio ni dinar. Kad sam krenuo nazad, kažem, sramota, i svratim u neku prodavnicu, nakupovao sam nešto za 20-30 evra. Rekoh, ajde bar nešto da potrošim, mnogo mi je lepo bilo - kaže Goran voditeljki Mariji Atanasković.

Goran ima oldtajmer kombi “folksvagen” sa kojim je nedavno prošao 5.000 kilometara po Evropi zajedno sa svojom ženom i dvoje dece. Kombi je mali, ali nekim čudom sve staje u njega. Ima jedan krevet u samom kombiju i jedan u šatoru koji se postavlja na krov. Tuš se montira sa zadnje strane i putnici se ne žale da im nešto fali. 

Koliko košta adaptacija jednog kombija u kamper? Goranov savet je da se kupi stariji kombi i onda prilagođava, jer novima brzo opada cena. Sa druge strane, bolje je manji kombi, što zbog parkinga po velikim gradovima, što zbog cene. 

- Neki baš jeftin kamper može da izađe 8.000 evra, kompletno sa instalacijom, izolacijom, tapaciranjem. A da se to napravi da bude malo bogatije - oprema, dobri rezervoari, struja, 12.000-13.000 je kompletna prepravka. To je opet velika razlika. Kamper kao kamper od novog vozila koje košta 30.000-40.000 evra pa naviše - objašnjava Goran.

Šta je u ovim kamperima čist luksuz, kako možete da prokrstarite Evropu u njima i da li može da se registruje u Srbiji ovakvo vozilo, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike