U Srbiju stiže anticiklon Zevs: Topli talas iz Afrike drastično će podići temperaturu!

29.01.2024

13:26

0

Prema prognozama meteorologa, Zevs ima potencijal da nadvlada zimski period, obećavajući narednih deset dana iznadprosečno toplo vreme

U Srbiju stiže anticiklon Zevs: Topli talas iz Afrike drastično će podići temperaturu!
Stiže toplije vreme - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Anticiklon po imenu Zevs, koji potiče iz Afrike, sprema se da zahvati veći deo Evrope, uključujući i Srbiju, najavljujući toplije temperature od uobičajenih za ovo doba godine. Ovaj moćni meteorološki fenomen najpre će obuhvatiti jugozapadni deo kontinenta, da bi se zatim proširio nad zapadnom, srednjom i severnom Evropom.

Prema prognozama meteorologa, Zevs ima potencijal da nadvlada zimski period, obećavajući narednih deset dana iznadprosečno toplo vreme. U Dalmaciji se čak očekuju temperature koje će premašiti 16 stepeni Celzijusovih.

Naziv Zevs dolazi iz grčke mitologije, gde je ovaj bog poznat po upravljanju vremenom. Suptropski anticiklon koji nosi njegovo ime donosi zimske temperature iznad proseka.

Profimedia
 

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u Beogradu se od četvrtka očekuju maksimalne dnevne temperature od devet stepeni Celzijusovih, dok se prvi dan vikenda prognozira da će dostići čak 13 stepeni u prestonici i 14 u Kragujevcu.

Slobodan Sovilj, meteorolog iz RHMZ-a, ističe da će početak februara biti topliji od proseka, sa odstupanjima u temperaturama od tri do šest stepeni. Međutim, druga polovina februara donosi hladnije vreme s čestim padavinama, uključujući povremeni sneg i u nižim predelima.

Savetuje se praćenje aktuelnih meteoroloških informacija kako biste bili informisani o promenama u vremenskim uslovima i prilagodili se novonastalim situacijama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike