Ovo je detaljna vremenska prognoza: Evo šta nas čeka u prvoj dekadi februara

26.01.2024

23:00

0

Veći deo Evrope i Srbija biće pod uticajem snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak i takva sinoptička situacija ići će u prilog stabilnom vremenu

Ovo je detaljna vremenska prognoza: Evo šta nas čeka u prvoj dekadi februara
Copyright FOTO TANJUG/ Jovan Nikolić

U toku noći preko Srbije stiže prodor hladnog fronta, pa se prolazno očekuje jača promena vremena. Stiže nam kiša, susnežica i sneg, uz jak severozapadni vetar, dok će već tokom jutra na severu Srbije doći do razvedravanja, uz sunčano vreme tokom vikenda.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Inače, osetniji porast vazdušnog pritiska biće uvod u dužu stablizaciju vremena.

Početak sledeće sedmice, odnosno poslednji dani januara proteći će u znaku stabilnog vremena.

Veći deo Evrope i Srbija biće pod uticajem snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak i takva sinoptička situacija ići će u prilog stabilnom vremenu. Jutra će biti hladna i maglovita, uz mraz, a u pojedinim predelima očekuje se i jak mraz. U dolinama i kotlinama očekuje se magla.

Jutaranja temperatura biće ispod 0°C, lokalno poslednjeg dana januara i do -10°C.

Maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, uz postepeni porast, pa će poslednjeg dana januara biti od 6 do 12°C, u Beogradu do 10°C.

Tokom dana biće pretežno sunčano, ponegde uz duže zadržavanje magle tokom prepodneva, uglavnom u dolinama i kotlinama i u tim predelima biće hladnije.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj januara od 1 do 5°C, poslednji dani januara doneće temperature malo iznad napomenutog proseka.

FOTO TANJUG/ Jovan Nikolić
 

Početak febuara nalik proleću

Početkom februara nastaviće se stabilno vreme, a antciklon će svojim centrom biti nad nešto južnijim predelima, dok će sever Evrope biti pod uticajem niskog vazdušnog pritiska, uz preemeštanje ciklona, oblačnih i padavinskih sistema.

Ovakva sinoptička situacija usloviće nad našim predelima pored stabilnog vremena i južna strujanja, uz priliv osetno toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Veći deo prve dekade februara prema trenutnim prognozama imao bi vreme više nalik prolećnom, jer se očekuju temperature znatnio iznad prosečnih.

Minimalne jutarnje temperature bile bi uglavnom iznad 0°C, tako da bi u većini predela izostao i mraz. Uz pretežno sunčano ili umereno oblačno vreme, tokom dana bilo bi i veoma toplo za početak februara. Maksimalna temperatura kretala bi se uglavnom od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C, a tokom pojedinih dana lokalno bi u delovima Srbije bilo i do 17-18°C, uz najtopliji period od 3 do 6. februara.

Prema kraju prve dekade februara temperature bi bile u postepenom padu, ali bi i dalje ostale iznad prosečnih vrednosti.

Za sada je veoma rano precizirati kada se tačno očekuje zahlađenje nalik zimskom, uz snežne padavine, ali ono što je sigurno početak ferbuara doneo bi vreme bez zimskih uslova, uz znartno toplije vreme.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Tokom tog perioda snežni pokrivač bi se otopio i na svim nižim planinama, a ostao bi samo na višim planinama, uz značajno smanjenje čak i u tim predelima.

Dobra vest da će kratkotrajno zahlađenje sa snegom malo poboljšati situaviju ovog vikenda sa snegom na planinama, uz stvaranje i povećanje snega za 10 do 20 centimetara, nakon čega bi usledio period od desetak dana bez padanja snega i na planinama, uz manjak snežnog pokrivača u skoro svim ski centrima.

Sinoptička situacija koja se očekuje krajem januara i početkom februara biće takva da dominacija antciklona i visokog vazdušnog pritiska neće dozvoljavati prodor ciklona, oblačnjih i padavinskih sistema sa Atlantika do većeg dela Evrope i našeg područja, već će se ovi padavinski sistemi kretati rubnim predelima kontinenta, u ovom slučaju preko severa Evrope, naročito Skandinavije, i severa Rusije, potom preko delova Atlantika, Pirinejskog ostrva i oblasti Crnog mora, navodi Telegraf.rs.

Ako izuzmemo kratkotrajnu i jaču promenu vremena koja je noćas i delimično ovog vikenda pred nama, zima će u narednom periodu biti na odsustvu kada je naše područje u pitanju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike