Stiže Zevs! U delovima Evrope nikad toplijih 10 januarskih dana! Evo kada će se efekti osetiti i u Srbiji

25.01.2024

18:15

0

Autor: R.M.

Efekti afričkog anticiklona mogli bi u Srbiji da se osete tek početkom februara

Stiže Zevs! U delovima Evrope nikad toplijih 10 januarskih dana! Evo kada će se efekti osetiti i u Srbiji
Copyright Profimedia

"Sudbina zime je zapečaćena, barem u narednih 10 dana", reči su kojima počinje svoj tekst italijanski meterolog Stefano Rosi na portalu Ilmeteo.

Meterolog najavljuje dolazak anticiklona Zevs, "kraljem Olimpa", koji kontroliše atmosferske pojave i kao otac bogova "jedini može da pobedi zimu".

Naime, u tekstu se objašnjava da ovaj moćni anticiklon koji potiče iz srca Sahare svoje težište pomera ka centralno-zapadnoj Evropi.

- Trenutno njegovo srce koje kuca u blizini Pirinejskog poluostrva, međutim njegovi efekti će se jasno osetiti čak i u Italiji - upozorava on.

Tako meteorolog predviđa da će od petka 26. januara pa preko vikenda meterološka panorama biti posebno blaga i stabilna u većem delu zemlje, a na Siciliji se čak očekuju pikovi od preko 20 stepeni Celzijusa.

Profimedia
 

Ali ljubitelji toplog vremena u Srbiji ne treba baš previše da se raduju jer, kako kaže Ivan Ristić, mi ćemo do kraja januara biti na periferiji ovog talasa ali bi početkom februara moglo da dođe do otopljenja.

- Nema promene u mojim prognozama zato ponavljam poslednju... Do kraja januara zimsko-prolećna varijanta maksimalne temperature od 5 do 10 stepeni sa prolaznim naoblačenjima koja će usloviti slabu kišu. Mraz će oslabiti. Početak februara a najverovatnije i veći deo prve dekade prolećni, najviša dnevna temperatura u daljem postepenom porastu i kretaće se od 10 stepeni do 15 stepeni. Povratak zime u drugoj dekadi februara nadam se najkasnije do sredine februara - objavio je on na svom FB profilu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike