Od Bocvane do Amerike: Sveti Sava sutra će biti proslavljen u pravoslavnim crkvama po čitavom svetu!

26.01.2024

14:25

0

Sveti Sava se tokom vikenda slavi širom sveta - posebno u hramovima koji su mu u slavu podignuti a ima ih od Vankuvera do Novog Zelanda

Od Bocvane do Amerike: Sveti Sava sutra će biti proslavljen u pravoslavnim crkvama po čitavom svetu!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save za vikend se širom Srbije, regiona i sveta organizuju  svetoslavske proslave i akademije pri crkvama, manastirima, srpskim školama i klubovima.

Prvi put predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra svečanoj Svetosavskoj akademijiu Skoplju. U slavu srpskog svetitelja u Solunu biće u nedelju osvećena i svečano otvorena  Srpska škola "Sveti Sava". Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, Manastira Hilandar, Republike Srbije i Republike Grčke.

Praznik Svetog Save, ktitorska je slava Hilandara koji će, takođe, okupiti brojne goste, kao i  monahe iz ostalih svetogorskih manastira i eparhija Srpske crkve.

Sveti Sava se tokom vikenda slavi širom sveta - posebno u hramovima koji su mu u slavu podignuti a ima ih od Vankuvera do Novog Zelanda. U Bocvani u crkvi Svetog Save u glavnom gradu Gaboronu, koju je 2018. osveštao patrijarh Irinej tokom prve posete jednog poglavara srpske crkve Africi, biće obeležena crkvena slava. 

Održavanje Svetosavske akademije najavila je Crkva Svetog Luke u Vašingtonu, a svečanosti će prisustvovati i vladika istočno američki Irinej. U kulturnom programu će učestvovati nedeljna škola, srpska škola Nikola Tesla, Sveti Luka folklorni ansambl “Prelo" i srpsko pevačko društvo “Lira”.

Profimedia
 

U Srpskom klubu u Njujujorku, a gde se nalazi i crkva Svetog Save, uz proslavu Savindana biće organizovan i dečji program. Akademija Sveti Sava u Čikagu takođe je pozvala sve da zajednički obeleže slavu, uz kolač i slavsko žito i  bogat program u Crkvi vaskrsenja Hristovog.

Svetosavska akademija tradicionalno će biti održana i u Beču, jednom od dva grada u svetu u kojima je srpska dijaspora najbrojnija, u organizaciji Eparhije austrijsko - švajcarske, Srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u Beču gde će u subotu, povodom hramovne slave biti služena liturgija dok će na večernjoj službi najmlađima biti podeljeni paketići.

U Vankuveru proslava Svetog Save biće održana u Crkvi Svetog Save uz liturgiju, blagosiljanje slavskog kolača, večeru i kulturni program. Ovaj važan dan uz Svetosavski sabor biće obeležen i u prvom, najstarijem Svetosavskom manastiru u Australiji  - manastiru Svetog Save u Ilajnu.
Manastir Sveti Sava - Novi Kalenić nedaleko od Kanbere tokom vikenda okupiće naše mlade iz nekoliko australijskih gradova, na tradicionalnom Svetosavskom omladinskom festivalu.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Uspomenu na Svetog Savu čuva i Manastir Svete Katarine u Egiptu nastao na svetom mestu na Sinajskoj gori. Taj manastir koji se prema rečima oca Justina, može pohvaliti neprekidnom istorijom dugom 1.700 godina uz neprocenjive vrednosti, poput delova iz prve Biblije ili ikone Isusa Pantokratora, osim sećanja na boravak Svetog Save čuva i najstariji sačuvani psaltir na staroslovenskom - srpski psaltir.

Od velikog značaja za manastir bila je poseta Svetog Save, rekao je otac Justin ranije za Tanjug i dodao da je Sveti Sava bio zaintesovan i za nesagorivu kupinu, (mesto na kojem se Mojsiju javio Bog kada je prišao plamenom ognju u žbunu koji gori ali ne sagori), a koja i danas zauzima ključno mesto u manastiru.

"Sveti Sava došao je nakon Jerusilima, a boravak na Sinaju ostavio je jako veliki utisak na njega”, kazao je otac Justin, a prema podacima to je bilo 1234. godine, na njegovom drugom putovanju po svetim mestima, kada je u manastiru i na vrhu Sinajske gore, gde je Mojsije primo deset Božjih zapovedi, proveo časni post moleći se za svoj srpski rod i čitav hrišćanski narod".
Patrijarh srpski Portfirije ume da kaže sve ono što je dobro u našem narodu - dobro je od Svetog Save. 

U Narodnom pozorištu u Beogradu biće izvedena predstava "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi", po tekstu Milovana Vitezovića.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike