Dan koji Srbi pamte i zbog kog pate već pet vekova: Najbrutalniji događaj nasilja - spaljivanje mošti Svetog Save

10.05.2023

07:25

0

Spaljivanje moštiju Svetog Save se često ističe kao najdramatičniji primer turskog nasilja

Dan koji Srbi pamte i zbog kog pate već pet vekova: Najbrutalniji događaj nasilja - spaljivanje mošti Svetog Save
Sveti Sava - Copyright Profimedia

Na današnji dan se obeležava tragičan događaj iz prošlosti, 1594. godine, koji je duboko ukorenjen u srpskoj istoriji - spaljivanje moštiju Svetog Save od strane Turaka. 

Ovaj mračni trenutak je odjeknuo kao surova kazna usmerena ka srpskom narodu, ostavljajući dubok trag i preplavljujući srca mnogih vernika tugom i gnevom.

Sveti Sava, kao prvi srpski arhiepiskop, bio je ikona duhovnosti i simbol vere za srpski narod. Njegove mošti su bile čuvane s poštovanjem i predstavljale su svetinju koja je okupljala vernike iz celog regiona.

Međutim, u 16. veku, turske snage su okupirale ove prostore i nametnule svoju vlast.

Pod turskom vlašću, Srbi su se suočili s mnogim poniženjima i teškoćama. Osmanlije su u mnogim slučajevima pokušavale da sputaju srpski identitet i veru. 

U tom kontekstu, spaljivanje moštiju Svetog Save se često ističe kao najdramatičniji primer turskog nasilja.

Profimedia
Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save

Nažalost, tačni detalji o ovom događaju su često obavijeni velom istorijske tajne, a izvori podaci su retki. Ipak, jasno je da su turske snage izvršile okrutno delo paleći mošti Svetog Save. Taj čin nije samo predstavljao fizičko uništavanje svetinje, već je imao dublje značenje - pokušaj da se srpski narod slomi i uništi vera i identitet.

Spaljivanje moštiju Svetog Save je izazvalo ogroman gnev i tugu među srpskim narodom. Njegova svetost i značaj u srpskom kolektivnom pamćenju nisu bili svedeni samo na religiozni kontekst, već su predstavljali simbol otpora, vere i nacionalnog identiteta.

Iako je taj događaj ostavio trajni ožiljak u srpskoj istoriji, Srbi su uspeli da sačuvaju svoju veru i kulturnu baštinu uprkos teškim vremenima. 

Sveti Sava ostaje prisutan u srpskom kolektivnom sećanju kao svetac i uzor mnogima koji veruju u njegovu svetlost i snagu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike